• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Суђење Караџићу - Одложена одлука о трајању доказног поступка
Суђење Караџићу - Одложена одлука о трајању доказног поступка Штампа Ел. пошта
Написао РТРС   
понедељак, 03 септембар 2012 16:52

11:50|03/09/2012 | СРНА

Претресно вијеће Хашког трибунала позвало је некадашњег предсједника Републике Српске Радована Караџића да до 14. септембра преда измијењену листу свједока, послије чега ће донијети одлуку о времену које ће му бити одобрено за извођење доказа одбране.
    
За свој доказни поступак, Караџић је тражио 600 сати, двостуко више него што је имало тужилаштво. Оптужени је тражио 300 сати за извођење доказа и још толико за побијање 2.300 пресуђених чињеница. Одбрана намјерава да позове око 600 свједока и за свакога од њих планира да главно и унакрсно испитивање траје по један сат.

Предсједавајући судија О-Гон Квон констатовао је на статусној конФеренцији да на листи свједока одбране постоји велики број оних чији се искази понављају или се односе на општине које се не помињу у оптужници, као што су Љубиње, Козарска Дубица, Дервента, Кнежево, Купрес, Градишка,Брод.

Караџићу је скренута пажња да за његов доказни поступак није релевантан ни напад на колону ЈНА у Сарајеву, о чему је намјеравао да саслуша неколико свједока.

У вези са захтјевом оптуженог да да исказ без полагања заклетве, за шта је затражио четири сата, претресно вијеће је одлучило да то вријеме ограничи на сат и по. Будући да је поднио и захтјев за своје свједочење у трајању од 30 сати, вијеће је Караџића позвало да размисли да ли је заиста потребно да даје и изјаву без заклетве.

У складу са правилом 84бис из Правилника о поступку и доказима, оптужени може да да изјаву без заклетве, у вези са којом неће бити испитиван, а о евентуалној доказној вриједности такве изјаве вијеће одлучује накнадно.

"Свједочење оптуженог има већу тежину ако је на почетку, а не на крају доказног поступка. Вијеће се пита да ли је потребно да дајете изјаву без заклетве, ако одлучите да прво свједочите", рекао је судија Квон.

Осврћући се на недавну одлуку претресног вијећа у којој је на једном мјесту наведено да вијеће сматра да "није битно ко је крив за рат" у бившој Југославији, Караџић је рекао да је он "другачије и очигледно погрешно разумио оптужницу".

"Ја сам оптужен за креирање циљева за које је био неопходан рат, па је питање да ли сам и за шта одговоран. Радује ме што претресно вијеће сматра да то није битно. Важно је показати ко је хтио промјене у Југославији, ко је одговоран, јер ми нисмо хтјели епохалне промјене. Срби нису за то одговорни, нарочито не Срби у БиХ“, рекао је Караџић.

Он је упитао "зашто је само у неколико општина постојао образац, од 62 колико је имала РС“, али га је судија Квон прекинуо, уз примједбу да о природи оптужнице и оптужбама против њега разговара са својим главним правним савјетником Питером Робинсоном.

С обзиром да је тражио да засједања трају до 14.00 часова, како би имао више времена за припрему свједока, вијеће је Караџићу понудило да сам изабере да ли ће се радити до 14.00 часова, али пет дана у седмици, или четири дана у седмици до 15.30. Караџић је одлучио да се ради на продуженим сједницама, четири дана седмично.

Почетак доказног поступка одбране Радована Караџића, који се сам заступа пред судом, заказан је за 16. октобар.

Р.К.

http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=68193

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< септембар 2012 >
н п у с ч п с
            1
2 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Помоћ за Републику Српску