• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић у Хаг "доводи" Клинтона
Караџић у Хаг "доводи" Клинтона Штампа Ел. пошта
Написао Вести   
понедељак, 23 јул 2012 13:23
22. 07. 2012. 12:02h | Ђ. Баровић - Вести

Некадашњи председник САД Бил Клинтон могао би бити приведен због непоштовања Хашког трибунала уколико америчка администрација у року од 14 дана не одговори на поднесак којим је некадашњи председник РС Радован Караџић захтевао издавање обавезујућег налога за обављање интервјуа са Билом Клинтоном, који је био председник САД у време сукоба у бившој Југославији.

Караџић је већ два пута тражио издавање субпоене (обавезујућег налога), с којим би се Клинтон обавезао да се састане са његовим главним правним саветником Питером Робинсоном.

- Заиста не видимо ни један једини проблем због чега Бил Клинтон не би у првој фази разговарао са Робинсоном, а у другој и сведочио у Хашком трибуналу. У крајњем случају, он није једини бивши председник од кога је то тражено и сви до сада су нам излазили у сусрет - каже за "Вести" Горан Петронијевић, Караџићев шеф правног тима, и додаје:

- Истрајавање Трибунала на овом питању је од суштинске важности за свој кредибилитет, јер по Статуту и Правилнику о поступку и доказима овај суд има правни механизам да примора сваког грађанина да се појави у својству сведока, без обзира на то да ли је тај позив уследио од тужилаштва или одбране. У случају да Хашки трибунал одустане, најпаметније би било да се истог тренутка расформира и прекине са свим суђењима, уз јавно извињење да није у стању да правично суди пошто нема кредибилитет чак ни код држава које су га основале.


Позив и Горбачову

На списку бивших председника који су до сада интервјуисани од стране правних саветника Радована Караџића, између осталих се налазе Момир Булатовић и Добрица Ћосић.

Горан Петронијевић каже да се Ћосић одазвао позиву, мада је у том тренутку био болестан, са температуром од 38 степени.

- Планирамо да ускоро позовемо и Зорана Лилића, али и некадашњег председника СССР, Михаила Горбачова - каже шеф правног тима Караџићеве одбране.

Према Петронијевићевим речима, сведочење Била Клинтона у процесу против Радована Караџића биће од историјске важности, јер би се напокон утврдила права истина о догађајима на Балкану с почетка деведесетих година прошлог века.

- Клинтон као бивши председник САД, земље која је у то време била објективно највећа светска сила, има људску, моралну и универзалну обавезу да помогне у откривању истине. Уколико то одбије, онда можемо да поставимо отворено питање шта то и он и америчка администрација заправо желе да сакрију у вези са њиховом улогом у рату у Босни.

Односно, због чега су толико лицемерни па и он и његова супруга Хилари, која је сада државни секретар, тврде да им је највећа жеља да дође до помирења у Босни.

Сведочењем у Хагу господин Клинтон добија ту прилику - закључује Петронијевић.

Радован Караџић се почетком маја ове године обратио америчкој амбасади у Хагу да његови сарадници интервјуишу Клинтона, али му је убрзо одговорено да је захтев "недовољно детаљан", те да су у њему "поновљени ранији захтеви који су или већ одобрени или се по њима тек решава".

Захтевом од петка, Претресно веће Трибунала позвало је САД да дају своје мишљење, имајући у виду став оптуженог да захтевану информацију поседује једино Клинтон и да се до ње не може доћи из другог извора, као и ранију спремност Америке да сарађује са оптуженим приликом захтева за доставу информација.


http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/241156/Karadzic-u-Hag-dovodi-Klintona

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јул 2012 >
н п у с ч п с
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 24 25 26 27 28
29 30 31        

Помоћ за Републику Српску