• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић позвао Изетбеговића да свједочи
Караџић позвао Изетбеговића да свједочи Штампа Ел. пошта
Написао РТРС / Срна   
уторак, 17 јул 2012 14:33

20:01    |    16/07/2012 |   СРНА

Некадашњи предсједник Републике Српске Радован Караџић позвао је предсједавајућег Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да учествује у процесу тако што ће се појавити као свједок одбране у Трибуналу, с обзиром да је показао заинтересованост за овај случај када је упутио писмо главном тужиоцу Сержу Брамерцу.

"Вјерујем да ће ваше свједочење бацити свјетло на бројне аспекте у мом случају што ће омогућити Трибуналу да схвати пун контекст догађаја током рата. Можете одговорити на питања о активности Предсједништва БиХ током рата и Агенције за помоћ трећем свијету (ТВРА) у набавци војне опреме чиме је прекршан ембарго УН", наводи Караџић у писму Изетбеговићу.

Он је истакао да би од Изетбеговића желио да чује одговор на питање о оптужбама да је ратно Предсједништво БиХ одговорно за нека од гранатирања у Сарајеву као начин за изазивање међународне интервенције.Караџић је Изетбеговићу поручио да би веома цијенио то уколико би се он сагласио да разговара са његовим адвокатом Питером Робинсоном о наведеним питањима. Караџић прецизира да би Робинсон дошао код Изетбеговића у вријеме када одговара предсједавајућем Предсједништва БиХ.

Захваљујући Изетбеговићу за заинтересованост за његов случај, Караџић подсјећа да се у Изетбеговићевом писму главни тужилац Трибунала у Хагу охрабрује да уложи жалбу на недавну одлуку тог суда да га ослободи оптужбе за геноцид у БиХ током 1992. године.

Караџић је изразио изненађеност што је Изетбеговић јавно изразио незадовољство судском одлуком, наглашавајући да не сматра да је "то продуктиван начин помоћи помирењу народа у БиХ".

Бивши предсједник Српске изразио је наду да је Изетбеговић уз сагласност и осталих чланова Предсједништва послао писмо Брамерцу.

Караџић се нада да се Изетбеговић на сличан начин не мијеша у случајеве пред Судом БиХ.

Радован Караџић писмо је написао на енглеском језику јер је то, како је навео, дипломатско рјешење, пошто он говори српским, а Бакир Изетбеговић босанским језиком.

М.К.

http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=65388

Писмо можете погледати, или оригинал преузети.

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јул 2012 >
н п у с ч п с
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Помоћ за Републику Српску