• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџићева одбрана остаје у хашкој судници
Караџићева одбрана остаје у хашкој судници Штампа Ел. пошта
Написао РТС   
среда, 04 јул 2012 20:52
среда, 04. јул 2012, 18:22 -> 18:43

Одбијен захтев Радована Караџића да током његове предстојеће одбране суд по недељу дана заседа у Сарајеву, Бањалуци и Београду.

Хашки трибунал одбио је захтев бившег председника Републике Српске Радована Караџића, коме суди по оптужници за геноцид и ратне злочине у БиХ, да током његове предстојеће одбране суд по недељу дана заседа у Сарајеву, Бањалуци и Београду.

У одлуци, расправно веће назначило је да није довољан Караџићев аргумент да би делимично премештање процеса у бившу Југославију било "прикладно" за саслушавање сведока одбране које он намерава да позове, а који "живе или су у затвору" у наведеним градовима.


Веће је нагласило да је делимично измештање суђења ван хашког седишта Трибунала правилима дозвољено само у изузетним случајевима и "у интересу правде", оцењујући да "прикладност" није довољан разлог због којег Караџићеви сведоци не могу да сведоче у Хагу.

Караџић је у захтеву тврдио да би делимично одржавање суђења у бившој Југославији "приближило рад суда народима који би од њега требало да имају користи и подстакло веће разумевање рада Трибунала у народима бивше Југославије".

Прихватајући да је то веома важно, расправно веће је, међутим, закључило да тај разлог није довољан за изузетну меру делимичног премештања процеса у Сарајево, Бањалуку и Београд.

У досадашњој, готово дводеценијској пракси, Трибунал је ван свог седишта у Хагу заседао само једанпут, у процесу против бившег команданта Армије БиХ Расима Делића.

На заседању у Државном суду БиХ у Сарајеву, расправно веће Трибунала саслушало је једног сведока, бившег муџахедина, који у БиХ издржава затворску казну. Караџић, који се брани сам, требало би да своју одбрану пред Трибуналом започне 16. октобра.

Тужиоци су у мају завршили свој двогодишњи доказни поступак, а расправно веће је прошле недеље одбило Караџићев захтев за ослобађање на половини суђења, али га је ослободило кривице по тачки оптужнице која га је теретила за геноцид над Муслиманима и Хрватима у седам општина у БиХ, изузимајући Сребреницу.

Тужилаштво је јуче најавило да ће на ту одлуку уложити жалбу. Караџић је оптужен за геноцид над Муслиманима у Сребреници прогон муслиманског и хрватског становништва широм БиХ; терорисање цивила у Сарајеву кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање "плавих шлемова" УН за таоце, 1992-95.

Суђење је почело крајем октобра 2009. године, а Караџић је у судском притвору у Схевенингену од краја јула 2008. године, када је ухапшен у Београду и изручен у Хаг.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/135/Hronika/1133578/Karad%C5%BEi%C4%87eva+odbrana+ostaje+u+ha%C5%A1koj+sudnici.html 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јул 2012 >
н п у с ч п с
1 2 3 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Помоћ за Републику Српску