• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Хаг - Скраћена оптужница против бившег председника РС
Хаг - Скраћена оптужница против бившег председника РС Штампа Ел. пошта
Написао ПРЕС РС   
петак, 29 јун 2012 17:59
Бањалука 29. 06. 2012 | ПРЕСС РС

Радован Караџић ослобођен оптужби за геноцид у БиХ

Претресно веће Хашког трибунала донело је јуче ослобађајућу пресуду по првој тачки оптужнице против бившег председника РС Радована Караџића, која га је теретила за геноцид у општинама у БиХ 1992. године.

Ова одлука је донесена у складу са тзв. правилом 98 бис, према којем судско веће може да донесе ослобађајућу пресуду по једној или више тачака оптужнице уколико утврди да за њих нема довољно доказа. Судско веће је одбацило преостали део захтева којим је одбрана тражила да се донесе ослобађајућа пресуда по свих 11 тачака оптужнице.

Одлука Хашког трибунала наишла је на одобравање у целој РС, а посебно у СДС-у. Потпредседник те странке Костадин Васић каже да је пријатно изненађен одлуком Хашког трибунала, иако и даље не верује у његову објективност. Он истиче да би Бошњаци, који годинама тврде да је у свим општинама у РС почињен геноцид, сада требало да изађу и да упуте јавно извињење због својих тврдњи.

- Бошњаци се свакако заклињу у Хашки трибунал, који је за мене и даље антисрпски суд, и зато би сада без речи требало да прихвате одлуку судског већа. Очекујем да сами почну да уклањају споменике „жртвама геноцида" које су бесправно и без икаквог основа почели да дижу по РС - каже Васић.

Познати бањалучки адвокат са хашким искуством и функционер СНСД-а Крстан Симић каже да је очекивао овакву одлуку судског већа јер тужилаштво није пружило доказе за своје оптужбе. Он истиче да су судије Хашког трибунала у овом случају сигурно узеле у обзир и пресуду Међународног суда правде из тужбе БиХ против Србије.

- Тај суд је одбацио оптужбе за геноцид у бројним општинама у РС и хашке судије су то сигурно узеле у обзир. У сваком случају одлука судског већа представља јасну поруку да нема основа за обележавање геноцида у општинама широм РС, као што је недавно био случај у Вишеграду или као што је покушано у Приједору - каже Симић.

Потпредседник ПДП-а Зоран Ђерић сматра да би одлука судија Хашког трибунала дефинитивно требало да стави тачку на злобне и неутемељене тврдње о РС као геноцидној творевини.

Одлуку Хашког трибунала јуче је прокоментарисао и књижевник Матија Бећковић, који је изјавио да је Караџић за њега и раније био слободан, а знао је то и цели српски народ.

- Судије Хашког трибунала пре су ослободиле себе оптужбе за геноцид него Караџића - рекао је Бећковић новинарима у Вишеграду.

Д. М.


http://pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/story/18692/Radovan+Karad%C5%BEi%C4%87+oslobo%C4%91en+optu%C5%BEbi+za+genocid+u+BiH.html
 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јун 2012 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 30

Помоћ за Републику Српску