• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Званично мртви, а гласају на изборима
Званично мртви, а гласају на изборима Штампа Ел. пошта
Написао Вести   
четвртак, 31 мај 2012 13:28
31. 05. 2012. 13:03h | Ђ. Баровић - Вести

Први председник РС, Радован Караџић затражио је од власти у БиХ да му доставе копије бирачких спискова из 1996. како би се утврдио стваран број убијених и несталих током рата у Босни.

- Прво смо се обратили Оебсу који је те године и организовао изборе у БиХ, али смо добили одговор да ова организација више нема у свом поседу ниједан документ везан за те изборе, што значи ни бирачке спискове и да се они налазе у Централној изборној комисији БиХ. Доктор Караџић се због тог одмах обратио властима у Сарајеву, али искрено сумњамо да ћемо те спискове добити без помоћи Трибунала.

Муслиманске власти чине све да опструирају сваки Караџићев захтев, па ме не би изненадило да су се ови спискови "негде загубили" или дође до фалсификовања, пошто је било и таквих покушаја - каже за "Вести" Горан Петронијевић.

Према његовим речима, Караџић је овај захтев образложио чињеницом да је тужилац, уз помоћ демографског експерта, мерио размештање становништва током рата служећи се бирачким списковима за 1997. годину.


Авдић као сведок


У обраћању властима у Хрватској, Караџић је поновио захтев за достављање копија снимака, транскрипата и записника сведочења или изјава које је Фикрет Абдић дао на свом суђењу у Жупанијском суду у Карловцу.

- Караџић и даље размишља да Авдића позове као сведока одбране уверен да има шта да каже као човек који је осуђен на 15 година затвора због ратних злочина и отварања логора и прихватних центара на територији коју је контролисао током рата у Босни - каже Петронијевић.

- Експерт одбране за демографију, међутим, сматра да бирачки спискови из 1996. представљају прецизнији документ за мерење расељавања становништва. Притом, уверени смо да ћемо увидом у овај списак аргументовано доказати да су многи људи за које се тврди да су убијени током рата, не само живи, већ и једни од најсавеснијих бирача од 1996. године до данас.

- Докази о лажним списковима убијених муслимана, као и документа која је Караџић затражио од власти у Хрватској, могли би да одиграју пресудну улогу у расправи по правилу 98 бис која је заказана за 11. јуни и трајаће три дана како би га претресно веће ослободило или свих или оних тачака оптужнице за које сматра да тужилаштво у доказном поступку није успело да докаже - каже Петронијевић.

Међу документима која би могла да промене ток суђења јесу и она која је Караџић затражио од власти у Загребу, а везана су за пресретнуте телефонске разговоре Алије Изетбеговића, Ејупа Ганића, Хасана Ченгића, Бакира Изетбеговића или Омера Бехмена у периоду од 1991. до 1995. године.

- Хрватска је достављајући тужилаштву пресретнуте разговоре Караџића и најужег руководства РС показала да су њене службе биле активне на том пољу и отуда је логично да су тајно снимали и муслиманско руководство.

Уверени смо да ће се обелодањивањем тих материјала доћи до праве истине ко је и како планирао злочине за које су касније оптуживани Срби да би се изазвала међународна интервенција - каже Петронијевић и додаје да је први захтев Хрватској поднет крајем априла, али да на њега није било одговора.


Отворити архиве


Власти у Сарајеву и Загребу морају да схвате да чине кривично дело тако што одбијају сарадњу са Хашким трибуналом, наводи адвокат Петронијевић.

- Требало би да им је јасно да та сарадња не значи обелодањивање података само тужилаштву, већ и одбранама - наглашава Петронијевић и додаје да уколико ове државе одбију Караџићев захтев уследити жалба Трибуналу који ће потом издати обавезујући налог за достављање тражених података.
http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/228631/Zvanicno-mrtvi-a-glasaju-na-izborima-

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< мај 2012 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30    

Помоћ за Републику Српску