• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Мутно сјећање посљедњег свједока
Мутно сјећање посљедњег свједока Штампа Ел. пошта
Написао Фокус   
понедељак, 07 мај 2012 00:00
Написано  ФОКУС | петак, 04. мај 2012 20:45

У Хашком трибуналу у петак је саслушан посљедњи свједок тужилаштва на суђењу бившем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу, а почетак доказног поступка одбране заказан је за 16. октобар, јављају агенције.

Одбрана ће претходно, како је најављено, предати захтјев у складу с правилом 98бис, на основу којег судско вијеће може да донесе ослобађајућу пресуду по једној или више тачака оптужнице, уколико утврди да оптужбе нису доказане.

Тужилаштво је у доказе увело исказ, који је заштићени свједок КДЗ - 071 у Хагу раније дао у предмету "Поповић и други", и у судници је прочитан сажетак те изјаве.

Овај свједок тврди да се 13. јула 1995. године, са још око двије хиљаде мушкараца, предао припадницима Војске Републике Српске на путу Коњевић Поље - Братунац и да су били на ливади, гдје им се обратио командант Главног штаба ВРС генерал Ратко Младић и обећао да им се ништа неће догодити.


Према његовом свједочењу, ови притвореници су одведени до складишта у Кравици, гдје су војници на њих пуцали. Свједок није погођен и успио је са још једним мушкарцем да побјегне у кукурузно поље.

У унакрсном испитивању заштићени свједок није могао да прецизира да ли је ливада на којој је био била у Сандићима или Лолићима и није могао да наведе број заробљених који се тамо налазио. Он је рекао да је чуо како други људи говоре да их је било двије хиљаде.

Сведок није могао ни да каже у које вријеме им се обратио генерал Младић.

Караџић је свједока питао које је оружје коришћено када је пуцано на затворенике у Кравици и да ли повлачи ранију изјаву да су кориштене "зоље" и "осе".

Свједок је одговорио да не зна из чега је пуцано.


У предмету против Караџића је, од почетка доказног поступка тужилаштва 13. априла 2010. године, саслушано 195 свједока тужилаштва и један свједок вијећа, Момчило Мандић. С друге стране, одбрана првог предсједника Републике Српске убрзано се припрема за извођење доказа и саслушање свједока у овом тешком судском процесу. Захтјеви за увид у ратну архиву стигли су и на адресу Министарства одбране БиХ, од којег и директор Републичког центра за истраживање ратних злочина, Јанко Велимировић, очекује да удовоље тимовима одбране и дају на увид докуметанцију, која би могла да помогне у овом судском процесу. Велимировић очекује да ће Министарство омогућити увид тимовима одбране Радована Караџића и генерала Ратка Младића у архиву Војске Републике Српске, чији се највећи дио тренутно налази у касарни "Козара" у Бањој Луци.

- Представници Републичког центра за истраживање ратних злочина и Министарства одбране БиХ требало би да ускоро у Сарајеву одрже радни састанак ради усаглашавања ставова и процедура у вези с увидом у архиву Војске Републике Српске - потврдио је директор Републичког центра за истраживање ратних злочина, Јанко Велимировић.

Велимировић је закључио да ће институције Републике Српске, односно Влада Српске, интензивирати контакте с Владом Федерације БиХ и Савјетом министара БиХ, како би се коначно ријешио проблем власништва над архивом ВРС, која се налази под контролом Министарства одбране БиХ.

Члан тима одбране у предмету против генерала Ратка Младића пред Хашким трибуналом Миодраг Стојановић недавно је изјавио да би одбрана могла да оспори геноцид у Сребреници, јер су дошли до нових података, докумената и доказа који говоре да број жртава није онакав како стоји у неколико пресуда које говоре о геноциду. Стојановић је рекао да одбрана генерала Младића још тражи од Министарства одбране БиХ одобрење за приступ дијелу архива ВРС који се налази у касарни "Козара" у Бањој Луци. (Срна)


http://www.fokus.ba/nws.fokus.ba/u-fokusu/item/798-mutno-sje%C4%87anje-posljednjeg-svjedoka


 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< мај 2012 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Помоћ за Републику Српску