• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Радован Караџић: У БиХ није било геноцида, страдало 2,6 одсто Муслимана
Радован Караџић: У БиХ није било геноцида, страдало 2,6 одсто Муслимана Штампа Ел. пошта
Написао Блиц   
среда, 02 мај 2012 00:00
среда, 02. мај 2012.

Радован Караџић данас је током испитивања сведока на суђењу пред Хашким трибуналом сугерисао да током рата у БиХ није било геноцида над Муслиманима, зато што је страдало 2,6 одсто муслиманског становништва.

Бивши председник Републике Српске, који је оптужен за геноцид у Сребреници и још седам босанских општина, као доказ за ту тврдњу у судници је цитирао налазе до којих је дошла вештак оптужбе за демографију Еву Табо, анализирајући промену етничке слике БиХ коју је рат изазвао.

Табо је потврдила исправност тих налаза.

Према резултатима тог истраживања, током рата у БиХ, 1992-95., убијено је или нестало 49.111 Муслимана, што чини 2,6 одсто од 1.902.956, колико их је укупно било пре сукоба.

Табо је, на сугестију Караџића, потврдила да су међу страдале укључени и војници, али да су изузете особе умрле од природних узрока.

Караџић је затим покушао да, кроз питање сведокињи, број убијених Муслимана у БиХ упореди са бројем Јевреја страдалих током Другог светског рата, али је председавајући судија О Гон Квон оценио да то питање није прикладно за демографа.

Као тезу одбране, Караџић је, међутим, изнео да је "у Руанди уништено око 70 одсто Тутсија, а у Европи у Другом светском рату око 50 одсто Јевреја".

Судија Квон оценио је да питање задире у правну дефиницију геноцида и да стога "није релевантно" током сведочења вештака за демографију.

Насупрот томе, Караџићев правни саветник Питер Робинсон (Петер) тврдио је да је питање релевантно зато што је Караџић оптужен за геноцид, који подразумева намеру да се потпуно или делимично уништи цела етничка група, док налази вештака Табо показују да је "уништено" 2,6 одсто бошњачке заједнице.

Своју тезу, Караџић је потом доказивао и цитирањем података до којих је Табо дошла о броју страдалих Муслимана у свакој од седам општина у којима је, поред Сребренице, био почињен геноцид над муслиманским становништвом.

Проценат настрадалих Муслимана у тим општинама креће се од 2,2 одсто до 15 одсто.

Оптужени је сугерисао и да је број страдалих код сва три народа - бошњачког, хрватског и српског - током рата приближно одговарао њиховом уделу у укупном становништву. Караџић је данас оспоравао налаз Табо да велики број страдалих цивила у односу на војнике у Сарајеву указује да је цивилно  становништво било намерно узимано за циљ.

Тврдио је да сведокиња није у обзир узимала околности под којим су цивили страдали, попут офанзива муслиманских снага из града.

Табо је остала при свом исказу. Она је, међутим, потврдила да је процентуално учешће Срба у укупном становништву Сарајева спао са 30 одсто, по попису из 1991. на пет посто, према бирачком списку из 1997.

Суђење Караџићу биће настављено сутра, исказом новог сведока.  Тужилаштво до петка, 4. маја, мора завршити извођење доказа, а до тада је предвиђено да судије саслушају још једног заштићеног сведока и да Караџић унакрсно испита бившег новинара из Београда Зорана Петровића-Пироћанца.

(Бета)


http://www.nspm.rs/hronika/radovan-karadzic-u-bih-nije-bilo-genocida-stradalo-26-odsto-muslimana.html
 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< мај 2012 >
н п у с ч п с
    1 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Помоћ за Републику Српску