• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Свједок: Караџић не би могао да нареди стријељање заробљеника
Свједок: Караџић не би могао да нареди стријељање заробљеника Штампа Ел. пошта
Написао РТРС / Срна   
четвртак, 26 април 2012 00:00
17:14 |    25/04/2012 | СРНА

Заштићени свједок тужилаштва КДЗ-320 изјавио је данас пред Хашким трибуналом да никада није вјеровао да би оптужени бивши предсједник Републике Српске Радован Караџић могао да нареди стријељање заробљеника.

У унакрсном испитивању Караџић је најприје констатовао да су се он и свједок "видјели на више од 20 састанака и сусрета". Караџић је потом упитао: "Знајући мене, да ли бих ја одобрио, а камоли наредио стријељање заробљеника?", на шта је свједок одговорио да ни у једном тренутку није вјеровао да би Караџић то могао да уради.

Свједок је потврдио да се са бившим предсједником састајао и након сребреничких догађаја.

Он је рекао да је на великом митингу у спортској хали у Зворнику био у обезбјеђењу скупа на коме су говорили Караџић и Адил Зулфикарпашић. Навео је да је скуп сматран "историјским, а народ био одушевљен, јер се нашао заједнички језик са муслиманима".

За свједока, коме су као мјере заштите дати псеудоним и заштита лика, наведено је да је свједочио на неколико суђења у Хагу, а у доказе је у Караџићевом предмету уведен његов исказ са суђења у предмету "Поповић и други", у коме се по оптужници за злочине у Сребреници и Жепи у јулу 1995. судило седморици официра полиције и Војске Републике Српске.

Према сажетку изјаве, свједок је средином јула 1995. био у сједишту Зворничке бригаде, гдје се тада налазио начелник Главног штаба Војске Републике Српске за безбједност пуковник Љубиша Беара.

Беара је у трибуналу првостепеном пресудом проглашен кривим за геноцид и осуђен на доживотни затвор.

Претходно је окончано свједочење Бранка Ђерића, који је био први предсједник Владе Републике Српске, од марта до краја 1992. године. Ђерић је оставку поднио у октобру 1992. јер је сматрао да Влада не функционише, а на дужности је остао до децембра.

Тужилаштво је пред крај данашњег засиједања извело свједока експерта за демографију Еву Табо. Она је у трибуналу свједочила у 17 предмета, укључујући суђења Слободану Милошевићу, Војиславу Шешељу и генералима Станиславу Галићу и Драгомиру Милошевићу.

За тужилаштво Хашког трибунала Табо је радила од 2000. до 2011. године, а сада ради на холандском Институту за истраживања у Вахенингену.

Током испитивања Караџићу ће помагати експерт одбране за демографију Стево Пашалић.

Главни претрес се наставља сутра.

М.К.


http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=60404

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< април 2012 >
н п у с ч п с
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 27 28
29 30          

Помоћ за Републику Српску