• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Додик још чека Караџићев позив
Додик још чека Караџићев позив Штампа Ел. пошта
Написао Глас Српске   
среда, 25 април 2012 00:00
А. М. - Е. Р. | 24. април 2012. 20:55 |

Новости откривају - Кога је све Караџић позивао да сведочи у његову корист. Осим председнику Српске, упутио захтев и председнику Грчке Папуљасу

УКОЛИКО председник РС Милорад Додик пристане да сведочи у корист првог председника РС Радована Караџића, коме се у Хашком трибуналу суди за ратне злочине, биће само један од политичара коме је његов претходник упутио позив.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да није примио писмо које му је упутио бивши председник РС Радован караџић у коме га позива да буде сведок одбране у процесу који се против њега води пред Хашким трибуналом.

Додик је у изјави новинарима у Бањалуци истакао да због тога не може ништа коментарисати, нагласивши да позив још није добио и да не зна ништа о томе осим спекулација које може прочитати у новинама.

- Морам сачекати да видим шта садржи тај позив - рекао је Додик.

Пре њега, Караџић је затражио да разговара и са председником Грчке Каролосом Папуљасом, али до данас није добио позитиван одговор. Наиме, Трибунал је од Грчке амабасаде у Хагу добио одговор у коме се наводи да Папуљас не жели да се појави у судници.

Први председник РС тражио је од Хашког трибунала да наложи некадашњем норвешком министру дипломатије Торвалду Столтенбергу да разговара са његовим правним саветником Питером Робинсоном. Столтенберг је, како тврди Караџић, значајан зато што може да открије информације о масакру на Маркалама и учешћу у удруженом злочиначком подухвату са циљем да се прогоне босански муслимани, за шта се, између осталог, терети Караџић. Он је објаснио да је норвешки дипломата од маја, 1993. године, био копредседавајући Међународне конференције за бившу Југославију због чега је присуствовао многим састанцима са њим не би ли се постигао мировни споразум.

У једном од докумената, како тврди Караџић, описани су састанци одржани 6. и 8. фебруара, 1994. године. Он је тада негирао одговорност српске стране за гранатирање пијаце Маркале, а Столтенберг му је наводно рекао да је, на основу анализа, закључено да је граната од које је погинуло 66, а рањене 104 особе, могла да буде испаљена са обе стране.

Караџић је Француској упутио два захтева за разговоре. Први, у коме тражи интервју са ратним председником кризног штаба Приједора Миломиром Стакићем, који у тој земљи издржава казну затвора од 40 година, због злочина у логорима Омарска, Кератерм и Трнопоље. Други захтев упућен је официру који се презива Дибан и који је био члан тима Унпрофора који је истраживао експлозију гранате на Маркалама. Париз му је, међутим, одговорио да ће сарађивати само ако добије позив директно од претресног већа.


http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.292.html:376997-Dodik-jos-ceka-poziv-Karadzica
 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< април 2012 >
н п у с ч п с
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 26 27 28
29 30          

Помоћ за Републику Српску