• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Орић сведок милом или силом
Орић сведок милом или силом Штампа Ел. пошта
Написао Вести   
четвртак, 05 април 2012 00:00
04. 04. 2012. 13:29h | Ђ. Баровић - Вести

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић ће највероватније до краја недеље затражити од Хашког трибунала да изда обавезујући налог како би његови правни сарадници ипак разговарали са ратним командантом Сребренице, Насером Орићем.

- Доктор Караџић не одустаје од тога да управо од Орића сазна низ кључних детаља који ће умногоме променити досадашњу слику о дешавањима у Сребреници. Оно што га највише занима су одговори на три кључна питања: да ли је било наоружања у Сребреници и колико и ко је вршио нападе на српска села у околини од 1992. до 1995. године - каже за "Вести" Караџићев шеф Правног тима, Горан Петронијевић.

Према његовим речима, сведочењем Орића, умногоме ће се разјаснити и све недоумице око броја жртава 1995. године.

- Већ имамо озбиљне доказе о догађајима у Сребреници, а верујемо да ће управо ратни командант овог града успети да разјасни колико је бораца Армије БХ погинуло раније, а онда су представљени као жртве масакра 1995. године - додаје Петронијевић.

- Најпре ћемо тражити обавезујући налог да се Орић сусретне са нама. Тада ћемо му предочити интервју са десетином питања на која он опет може и да не одговори, јер га судски обавезујући налог приморава само да се види са нама и на ништа више. Међутим, после тог разговора ми ћемо проценити да ли ћемо га и поред тога позвати за сведока, односно да ли ће и за то требати обавезујући судски налог - објашњава Петронијевић.

Да би Орић могао да буде "незгодан" сведок у Хашком трибуналу, посебно око догађаја у Сребреници, тренутно се бави и већина штампе у Босни.

Наиме, Орић је у више медијских наступа, плашећи се ликвидације, рекао да се на 17 адреса налази његово писано сведочење о томе шта се заиста догађало у Сребреници. Његовог сведочења посебно се плаши СДА, јер би могао проговорити о нагодбама муслиманског политичког врха са високим међународним званичницима пре српског заузимања енклаве у јулу 1995. године.


Нестао предмет из Бијељине


Орић је преко свог адвоката, Васвије Видовић већ поручио да не жели да разговара са Караџићевим правним саветницима, као и да неће сведочити у процесу против бившег председника РС. Видовићева је сарајевским медијима објаснила да је одбила Караџићев захтев зато што Окружно тужилаштво у Бијељини већ води истрагу против њеног клијента. Међутим овом предмету се још 2007. године губи сваки траг пошто је одузет овом тужилаштву.


Осуђен, па ослобођен


Насер Орић је био једини муслимански командант оптужен пред Хашким трибуналом за убиство више од 3.000 Срба у околини Сребренице у периоду од 1992. до 1995. године. Ухапшен је пребачен у Хаг априла 2003, а три године касније првостепено осуђен на две године затвора. У другостепеном поступку, 3. јула 2008. године је та пресуда поништена и он је ослобођен свих оптужби.


http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/215607/Oric-svedok-milom-ili-silom- 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< април 2012 >
н п у с ч п с
1 2 3 4 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Помоћ за Републику Српску