• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Вечерње новости: Алија Изетбеговић тврдио да је у Сребреници убијено 3.000 људи
Вечерње новости: Алија Изетбеговић тврдио да је у Сребреници убијено 3.000 људи Штампа Ел. пошта
Написао Вечерње новости   
уторак, 10 април 2012 00:00
уторак, 10. април 2012.

Ексклузивно: Стенограм са седнице Председништва Републике БиХ, одржане месец дана после борби у Сребреници. Ратни врх БиХ имао једну нетачну бројку убијених за свет, а другу - истиниту за себе.

У Сребреницу, која је била проглашена за заштићену зону ОУН, уочи "пада", било је много оружја, оруђа и муниције у рукама муслиманске војске, што је сасвим супротна слика од оне коју су свету тада, а и касније, слали муслимански бојовници и њихово руководство у Сарајеву.

О томе најбоље сведочи стенограм са 292. седнице Председништва Републике Босне и Херцеговине, одржане 11. августа 1995. године, само месеца дана после пада Сребренице, у чијем су поседу "Новости". Тај стенограм говори и о томе како су Изетбеговић и његова ратна команда кројили бројку настрадалих и убијених муслимана у Сребреници. Једну бројку - од 5.000 слали су у свет, а другу од 3.000 несталих чували су за себе.

Генерал Расим Делић, командант Армије БиХ, на седници Председништва Републике БиХ, реферишући Алији Изетбеговићу, поред осталог је рекао:

- ...У последњих годину дана, до рушења хеликоптера, у којем су погинула три лекара, од четири која су кренула, тај хеликоптер је за Сребреницу летео 17 пута. Пребацио је 384.000 метака, тако да су наше јединице увек имале на располагању око 500.000 метака. Истим хеликоптером пребачен је лансер за противоклопна средства са 20 ракета, затим 48 лансера за РПДЈ пројектиле са око 200 ракета и низ других средстава. То је више борбених средстава него што је наша армија имала 1993. године!

Генерал Делић је обавестио чланове Председништва и Алију Изетбеговића и о чињеници "да су сви команданти и начелници бригада из Сребренице, доведени хеликоптером на то подручје", и да су били код њега на командном месту, "где су упознати са планом одбране, планом изласка из демилитаризоване зоне ради спајања са Другим корпусом Армије РБиХ".

- Сви они су, прецизирао је Делић, доставили процене и планове да могу да изврше задатак. У време догађаја у Сребреници, у јулу 1995. године, што се тиче Армије РБиХ, постојао је план и снаге које су могле да одбране Сребреницу и Сребреничане. Али, постојало је нешто на шта нису могли да утичу, о чему постоји и документација, коју ја поседујем.

На знатижељу чланова Председништва, Делић је наставио:

- То су унутрашње прилике. Било је разних разговора, преговора, договора. Да видимо где је то стало. Рецимо, где је ту стварно кључни моменат. Показало се да војска има снаге, јер је и после свега успела да се пробије. Што се тиче мојих војника, знам да ми недостаје негде око 600 људи. Знам и то да је већина њих отишла у Жепу. Неколико стотина војника је отишло са породицама, и сад их јуримо да их вратимо назад. Оно што је побијено у Сребреници, не знам бројке. То председник Изетбеговић можда боље зна. Питање је колико су те бројке тачне. Одведени су људи који нису војници. Гро војника се вратио у јединице! И то је одговор за оне из Сребренице. Нажалост, председник општине, колико знам, већ је негде вани.

Алија Изетбеговић: - Зашто је командант дивизије, Насер Орић, два месеца пре пада града из њега изведен и зашто се, у међувремену, није вратио? Питам, зашто није присиљен да се врати пешке. Једноставно, људи кажу да је неко саботирао одбрану и Орића држао овамо. Морамо имати одговор на то врло јасан, па какав год је.

На тој седници Изетбеговић није добио одговор на ово питање, а на оно упућено директно Делићу "колико је припадника бројала сребреничка дивизија", генерал је одговорио:

- Око 4.500 без Жепачке бригаде.

Изетбеговић: - Пре седам дана извршена је смотра 28. дивизије. У Тузли се окупило око 3.500 људи. Дакле, што се тиче саме војске, њен гро је спасен. Међутим, колико људи недостаје? Не знам више чији је то задатак да утврди колико је било људи, колико је цивила стигло.

Делић: - Ја за војнике знам.

Изетбеговић: - Може се тражити од Цере да да неки извештај око тога.

Харис Силајџић: - Ево о чему се ради. Прво, они у Сребреници су давали један број за Унпрофор, други смо ми знали.

Изетбеговић: - 42.000 за Унпрофор, 35.000 реално.

Силајџић: - Проблем је у томе што није 35.000 него 36.000 и нешто. Међутим, изгледа да и то није тачно. Они се разликују, нису се успели пребројати. Постојали су тамо неки проблеми. Значи, 36.200. Питао сам, колико је тачно људи дошло у Тузлу, да ли знамо колико се људи пријавило. Оно што се зна јесте нешто више од 31.000. Међутим, неки су директно из Кладња одлазили код рођака, пријатеља, па још увек нема тачне евиденције.

Изетбеговић: - Најнеповољнија је цифра 5.000.

Силајџић: - Бојим се да је то тачно!

Изетбеговић: - Има наде да се неко од њих ипак налази ту и тамо.

Силајџић: - Ја говорим о укупном броју. Бојим се да је ова цифра од 5.000 тачна. Кад сам био у Калесији, чуо сам да је било масакра... Међутим, надам се да ће то бити мање. Неки наши људи су у логорима.

Изетбеговић: - Цифра убијених је вероватно негде око 3.000 људи. То је цифра која се помиње већ од првих дана. Ми смо ухватили четнички разговор врло јасан, телефонски, где се види да је аутентичан, и каже: "Овде је јуче био масакр". Овај други га пита: "Шта болан, колико, је ли 300?". "Не, додај још једну нулу" каже један четник другоме. Они говоре о масакру од 3.000 људи. Четник четнику.

Силајџић: - Остатак би могао бити у логорима.

СУКОБИ И САРАДЊА


АЛИЈА Изетбеговић је на седници Председништва Републике Босне и Херцеговине, оценио да је људски фактор заказао: - Проблем је односа цивилне и војне власти. Било је сукоба међу њима. Неке ствари смо покушали решавати. Чак је било и сукоба таквих да су један-два човека убијена у тим сукобима. Даље, цивилне власти - било је сарадње и са другом страном. Један број људи је изашао из Сребренице и отишао у Србију, као што знате...

(Вечерње новости)

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< април 2012 >
н п у с ч п с
1 2 3 4 5 6 7
8 9 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Помоћ за Републику Српску