• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић '94. нудио мировни план сличан „Дејтону“, али су га САД одбиле
Караџић '94. нудио мировни план сличан „Дејтону“, али су га САД одбиле Штампа Ел. пошта
Написао Факти   
петак, 13 април 2012 00:00
21:56 12.04.2012.

CВЕДОК ТРИБУНАЛА ФАКТИЧКИ СВЕДОЧИО У КОРИСТ ПРВОГ ПРЕДСЕДНИКА РС


* Сведок  Томислав Премовић изјавио да је за убиства у Сребреници чуо тек кад се вратио у САД и да је то било „потпуно супротно“ ономе што су му босански Срби рекли да желе да се деси

СВЕДОК оптужбе у хашком процесу Радовану Караџићу -Томислав Премовић који је био члан делегације Американаца српског порекла која је посетила председника Републике Српске у јулу 1995. - рекао је да је био присутан кад јекомандант Војске Републике Српске Ратко Младић телефонски рефереисао о заузимању Сребренице.

Премовић је дао исказ да је тај разговор слушао у Караџићевом кабинету на Палама, пошто је Караџић прихватио Младићев позив преко „спикерфона“. Али, то је било све што је трибунал извукао из њега. Све остало је било - у корист Караџићеве одбране.

Сведок је прво потврдио сугестију оптуженог, који се брани сам, да у разговору нису били помињани ратни заробљеници ни било какви злочини у Сребреници. Потврдио је и да је ВРС пуштала муслиманске цивиле, али и војнике, „који напуштају Сребреницу“.

Открио је да му је било речено да „војска РС отвара коридор за муслиманску армију и Муслимане који пешице иду ка северу...“.

„Рекли су ми и да је 190 аутобуса намењено пребацивању муслиманског становништва из Сребренице у Тузлу“, нагласио је.

Премовић је изјавио и да је за убиства у Сребреници чуо кад се вратио у САД и да је то било „потпуно супротно“ ономе што су му босански Срби рекли да желе да се деси.

Говорећи о првој посети Палама - у лето 1994. - овај сведок је нагласио да је Караџић, према њењговим сазнањима, у то време, преко једног бившег америчког амбасадора, понудио мировни план који је био „веома сличан“ Дејтонском споразуму, али да је тадашњи отправник послова САД у Београду Рудолф Перина том посреднику рекао да САД нису заинтересоване за тај предлог.

Суђење Караџићу биће настављено у уторак, 17. априла, пошто су судије усвојиле захтев оптуженог да сутра и у понедељак не буде заседања због православног Ускрса.


http://fakti.org/serbian-point/karadzic/karadzic-94-nudio-mirovni-plan-slican-dejtonu-ali-su-ga-sad-odbile

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< април 2012 >
н п у с ч п с
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Помоћ за Републику Српску