• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Последњи сведок оптужбе до почетка маја
Последњи сведок оптужбе до почетка маја Штампа Ел. пошта
Написао Факти   
четвртак, 29 март 2012 00:00
21:52   29.03.2012.

ПРОЦЕС КАРАЏИЋУ У ХАГУ
ПОЛАКО СЕ ПРИБЛИЖАВА „КРАЈУ ПРВОГ ПОЛУВРЕМЕНА“

Извештава: Марија М. Зарић

СУЂЕЊЕ Радовану Караџићу у Хагу, полако се приближава полувремену и крају прве половине утакмице против тужилаштва, с обзром да, судећи према незваничним информацијама, оптужба најављује да ће до почетка маја извести свог последњег сведока.

С обзиром да је данас био последњи радни дан, пред престојећи католички Ускрс, и да ће процес против Караџића бити настављен тек 10. априла, тужиоцима је дакле остало свега 20-так дана до краја извођења доказа.


У међувремену, последњег радног дана на суђењу се појавио заштићени сведок КДЗ - 610 који је говорио о делу оптужнице који се односи на злочине почињене над муслиманима у Зворнику 1992. године.

Како се наводи у писаној изјави овог сведока, који је судећи према питањима оптуженог председника Републике Српске, највероватније по националности Србин, КДЗ-610 је према сажетом, прочитаном исказу изјавио да су ЈНА и српске снаге 8. априла 1992. напале Зворник после чега су локални муслимани  притварани, злостављани и убијани на више локација. Међу њима издваја основну школу у селу Дрињача и „Герину кланицу“, потом фабрику Алхос и Дом културе у селу Челопек.

Да ли сте имали непријатељска осећања према муслиманима и Хрватима? Да ли сте имали намеру да се муслимани истребе, протерају, побију - низала су се питања  оптуженог, и сведокови одречни одговори.

Да ли су у Зворнику пре априлског напада муслимани преузели контролу? - поновио је своју тезу оптужени.

- Не - још једном је негирао КДЗ-610.

Да ли сте знали за деловање муслиманских паравојски, попут Зелених беретки, Патриотске лиге, Џамијских голубова и Црних лабудова? - није одустао Караџић.

- Таквих формација у Зворнику није било, али се муслимани јесу наоружавали - коначно је потврдио сведок, а потом на Караџићеву сугестију, потврдио да су српске паравојске, после заузимања Зворника, владале градом и биле „бог и батина“.


http://fakti.org/serbian-point/karadzic/poslednji-svedok-optuzbe-do-pocetka-maja


 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2012 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 30 31

Помоћ за Републику Српску