• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Миловановић: ВРС није изазвала експлозију на Мaркалама 1994.
Миловановић: ВРС није изазвала експлозију на Мaркалама 1994. Штампа Ел. пошта
Написао Курир / Бета   
понедељак, 05 март 2012 00:00
Понедељак, 5. Март, 2012.| Аутор: Агенција БЕТА

Генерал Манојло Миловановић сведочећи на суђењу Радовану Караџићу изјавио да ВРС није изазвала експлозију на пијаци Маркале 1994. године


ХАГ - Бивши начелник Главног штаба Војске Републике Српске Манојло Миловановић негирао је на суђењу Радовану Караџићу да је ВРС током рата у БиХ била одговорна за експлозије у Сарајеву које су убиле десетине грађана и за друге злочине, укључујући прогон Муслимана и Хрвата.

Док га је унакрсно испитивао оптужени Караџић, који се брани сам, генерал Миловановић је тврдио и да ВРС у лето 1995. није узела припаднике Унпрофора за таоце, како пише у оптужници, него да их је "задржала" као "ратне заробљенике".


Караџић, бивши председник РС и врховни командант ВРС, оптужен је за терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада; прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, узимање "плавих шлемова" УН за таоце и геноцид у Сребреници и још седам босанских општина, 1992-95.

Генерал Миловановић је сугерисао да су власти у Сарајеву изазвале експлозије у реду за хлеб у Улици Васе Мискина 1992. и на пијаци Маркале у фебруару 1994, у којима је погинуло више од 90, а рањено око 250 грађана.

Сведок је казао да је комисија ВРС утврдила да на Маркалама није експлодирала минобацачка граната, него мина постављена у земљи.

Миловановић је тврдио да је граната од 82 милиметра могла убити "седам-осам" и ранити "16 до 18" густо распоређених људи.

Потврдио је, на Караџићеву сугестију, да су "муслиманске власти жртвовале сопствено становништво" да би "оцрниле" Србе и прекинуле по њих неповољне мировне преговоре. Миловановић је, на питање Караџића да ли су босански Срби "имали пројекат да избаце Муслимане и Хрвате" са својих територија, одговорио да за то "није чуо".

"Да ли је ВРС наступала злочиначки и прикривала злочине? Знате ли и за један такав случај", питао је оптужени, а сведок је одговорио одречно.

На исти начин, Миловановић је одговорио и на питање Караџића: "Јесмо ли ми икада на било који начин терорисали цивиле у Сарајеву, је ли то био наш план?" На основу тврдње да је у Сарајеву током рата остало "између 50.000 и 70.000 Срба", Караџић је поставио питање: "Да ли бисмо ми, чак и да смо били злочинци и терорисали цивиле, терорисали и Србе у Сарајеву?" Миловановић је одговорио: "По таквим деловима града нисмо смели да делујемо, јер нисмо знали колико има Срба тамо." Миловановић је прихватио и тврдње оптуженог да је ВРС у лето 1995. припаднике Унпрофора "задржала" као "ратне заробљенике", а није их узела као таоце, након НАТО бомбардовања положаја ВРС, којим су се, како су протумачили, "плави шлемови" ставили на страну бошњачких и хрватских снага, а против босанских Срба. Сведок је сугерисао и да је било немогуће да српски снајпери у јесен 1994. гађају трамваје у центру Сарајева, зато што је "најближи војник ВРС био на 5,5 километара од центра".

Тврдио је и да је тадашњи високи официр Унпрофора, холандски генерал Ад ван Бал "лагао" када је на суђењу Караџићу посведочио да му је Миловановић запретио да ће намерно циљати трамваје, ако не буду заустављени.

Пошто му је тужилац Џулијан Николс у додатном испитивању предочио документ ВРС да је линија фронта на Грбавици ишла обалом Миљацке, само неколико стотина метара од трамвајске пруге и хотела Холидеј Ин, Миловановић је то прихватио, али је тврдио да је са Ван Балом разговарао о другом подручју где је ВРС била даље.

Заступник оптужбе документима је оспоравао и сведокову тврдњу да Караџићева Директива број четири, коју је Миловановић сачинио почетком 1993, "није имала никакве последице по цивиле", иако је њом Дринском корпусу било наређено да примора Армију БиХ да "заједно са муслиманским становништвом" напусти Подриње.

Суочен са предоченим прислушкиваним разговором у којем тадашњи командант Дринског корпуса Миленко Живановић, у фебруару 1993, пита подређеног "је л" горе турске куће" и добија одговор "горе, горе", а затим каже "има их још да горе", Миловановић је прихватио да та изјава значи да је било негативних последица по муслиманске цивиле у источној Босни.

Сведочење генерала Миловановића је завршено, а новог сведока тужиоци ће пред судије извести сутра поподне.

http://www.kurir-info.rs/crna-hronika/milovanovic-vrs-nije-izazvala-eksploziju-na-markalama-1994-189030.php

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2012 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Помоћ за Републику Српску