• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Финансирање злочина у Сребреници: Сукоб око поделе злата
Финансирање злочина у Сребреници: Сукоб око поделе злата Штампа Ел. пошта
Написао Вечерње новости   
петак, 02 март 2012 00:00
Е. В. Н. | 01. март 2012. 20:55 |

Детаљи о томе да су поједини припадници ВРС добили злато од француске обавештајне службе да би починили злочин у Сребреници чекају прави тренутак да би били обелодањени до краја – поручио Горан Петронијевић

ДЕТАЉИ о томе да су поједини припадници Десетог диверзантског одреда ВРС добили злато од француске обавештајне службе да би починили злочин у Сребреници, како је у унакрсном испитивању сведока Дражена Ердемовића у хашкој судници сугерисао оптуженик Радован Караџић, чекају прави тренутак да би били обелодањени до краја.

Ово је поручио један од Караџићевих правних саветника Горан Петронијевић, који каже:

- Имамо и сведоке и инсајдере. Засада не можемо да откријемо податке о њима и ономе што знају и што имају као доказе, али када буде дошло време, то ћемо учинити...

Прича о злату, којим је наводно плаћено стрељање цивила у Сребреници, процурила је после једне туче у Бјељини, каже Петронијевић. До сукоба је дошло управо између припадника Десетог диверзантског одреда који је носио епитет "специјалан". У општем метежу Дражен Ердемовић је упуцан, а касније се сазнало да је до сукоба дошло зато што злато није подељено како је раније било договорено.

- До тог злата су могли да дођу на два начина: пљачком, али не знам чега, и преко обавештајне службе од муслиманске стране - сматра овај адвокат.

Петронијевић каже да је "врло чудна" улога коју је у Сребреници имао Десети диверзантски корпус ВРС. Сумњиво му је, пре свега, што је група коју су чинили Ердемовић, као Хрват, затим, остали припадници Словенци, Хрвати, Срби неколико месеци пре догађаја у Сребреници, пребегли из Војске Армије БиХ у Војску Републике Српске.

- И баш да они буду ти који су убили муслимане - не верује Петронијевић. - Они званично говоре да су побегли зато што су схватили да је ВРС права страна, али најновији подаци говоре да нису ни побегли.

ПРОБЛЕМАТИЧНО СВЕДОЧЕЊЕ

КАРАЏИЋЕВ правни саветник сумња у кредибилитет Дражена Ердемовића и подсећа на детаљну анализу коју је о његовом сведочењу направио публициста Жерминал Чивиков. Овај бугарски новинар сматра да је немогуће да осморица припадника Десетог диверзантског одреда за мање од пет сати стрељају између 1.000 и 1.200 људи, како тврди Ердемовић.

Тим пре, како овај сведок тужилаштва тврди, што су заробљеници били удаљени од места погубљења између 100 и 200 метара, и стрељани у групама од по 10.http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.292.html:368699-Finansiranje-zlocina-u-Srebrenici-Sukob-oko-podele-zlata


 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2012 >
н п у с ч п с
        1 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Помоћ за Републику Српску