• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Суђење Караџићу - Око Сребренице страдали многи српски цивили
Суђење Караџићу - Око Сребренице страдали многи српски цивили Штампа Ел. пошта
Написао Срна   
четвртак, 16 фебруар 2012 00:00
17:54  |  15/02/2012 | СРНА

Свједок Момир Николић, који трећи дан свједочи у предмету против Радована Караџића пред Хашким трибуналом, потврдио је да су у операцијама 28. дивизије Армије БиХ, којом је командовао Насер Орић, у селима Скелани, Сасе, Бјеловица и Кравица настрадали многи српски цивили.

"Био је велики број и војних и цивилних жртава, које нису имале никакве везе са војском", рекао је Николић.

Он је рекао да је 9. јануара 1993. "под муслиманском контролом било све осим четири-пет километара од центра Братунца, да су српске снаге биле у расулу и да су многи побјегли у Србију". "У прољећној офанзиви смо све територије вратили и стигли све до Сребренице", рекао је Николић.

Свједок је потврдио и да је Караџић 1993. године, када је Сребреница скоро била заузета, наредио да се операција заустави. "Та одлука није била добро прихваћена код официра ВРС", навео је Николић.

"Сребреница је 18. априла проглашена демилитаризованом зоном, али никада није стварно демилитаризована", рекао је он.

Говорећи о дејствима 28. дивизије у јуну 1995, Николић је рекао да му је познато да су њене намјере биле да "прошире заштићену зону и избаце Србе и српску војску из Подриња", додавши да је о томе обавијестио команду Дринског корпуса и да је сигуран да су његови подаци и процјене стигли до Главног штаба ВРС".

Некадашњи предсједник Републике Српске Радован Караџић предочио је данас судском вијећу Хашког трибунала шта је довело до догађаја од 1995. године, када је, према оптужници, убијено више од 7 000 сребреничких Бошњака.

"Није ми намјера да то оправдамо, већ да разумијемо", рекао је Караџић, наводећи да је повод нашао у разговору са Николићем прије почетка његовог свједочења.

Свједок је тада, навео је Караџић, говорио о "дубокој мржњи која датира од Другог свјетског рата".

Николић је у периоду на који се односи оптужница био помоћник команданта за обавјештајно-безбједносне послове у Братуначкој бригади Војске Републике Српске.

У главном испитивању, он је рекао да су убиства муслимана у јулу 1995. била "планирана и наређена" и да су "по Караџићевим инструкцијама муслимани који су били заточени у разним објектима у Братунцу 14. јула пребачени у зону одговорности Зворничке бригаде и погубљени".

Караџићево објашњење унакрсног испитивања услиједило је на интервенцију судије Мелвила Берда који је питао у чему је релевантност испитивања о догађајима из 1993. године.

Предсједавајућу судија О-Гон Квон рекао је да је "ограничено вријеме и да му није јасно због чега су потребна два и по часа за приказивање ситуације која је претходила 1995. години". Тужилац Џулијан Николс указао је да за испитивање о мржњи из Другог свјетског рата "нема темеља у исказу који је дао Николић".

Караџић ће сутра још око два и по часа моћи да испитује Николића.

М.К.


http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=55918
 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2012 >
н п у с ч п с
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      

Помоћ за Републику Српску