• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић тврдио да није творац кључне директиве
Караџић тврдио да није творац кључне директиве Штампа Ел. пошта
четвртак, 09 фебруар 2012 03:31
08. 02. 2012 | Бета | Прес

Оптужени Радован Караџић тврдио је данас на суђењу пред Међународним трибуналом у Хагу да марта 1995. није био творац директиве којом је било наложено да Војска Републике Српске учини неподношљивим живот становништву Сребренице, али није негирао да је тај документ он потписао

Током сведочења Мире Михајловић која му је била секретарица од 1993. до 1996, бивши председник РС тврдио је да је "Директива број седам" није сачињена у његовом кабинету.

"Директива број седам креирана је негде другде. Није потписана у кабинету и нема печат председника", рекао је Караџић који је био и врховни командант ВРС.

Михајловићева је то потврдила, прецизирајући да је на документу печат Главног штаба ВРС.

На питање председавајућег судије О Гон Квона о томе да ли је на директиви Караџићев потпис, сведокиња је одговорила да то "са сигурношћу" може потврдити.

На питање судије Квона о томе да ли одбрана тврди да Караџић није потписао Директиву број седам, правни саветник оптуженог Питер Робинсон је одговорио да то није тврдња одбране.

"Директивом број седам" Караџић је марта 1995. наредио ВРС да живот бошњачком становништву Сребренице и Жепе "учини неподношљивим кроз војну акцију и ускраћивање хуманитарне помоћи".

Тим документом наложио је и да ВРС пажљиво одмереним и промишљеним војним акцијама "створи неподношљиву ситуацију потпуне несигурности без икакве наде за опстанак и живот за становништво у Сребреници и Жепи".

Караџић је оптужен за геноцид над око 7.000 сребреничких Муслимана и прогон њихових породица у данима пошто је ВРС заузела Сребреницу, 11. јула 1995. Током унакрсног испитивања сведокиње, Караџић је рекао да је документе често "потписивао без читања, ако их је припремио неко од сарадника", и да је потписе стављао и ван кабинета. Његова бивша секретарица то је прихватила као тачно.

У главном исказу, Михајловићева је потврдила аутентичност протокола и дневника које је водила о Караџићевим сусретима и телефонским разговорима, 1993-96, који су у поседу тужилаштва.

Изјавила је и да је Караџић све своје састанке одржавао "иза затворених врата" и да је никада није позвао да води белешке.

У унакрсном испитивању, Караџић је Михајловићеву позвао да прегледа једну од шест књига докумената са његовим потписом које је објавио "Међународни одбор за истину о Радовану Караџићу" на челу с београдским професорима права Смиљом Аврамов и Костом Чавошким.

Овлаш прегледавши једну књигу, сведокиња је потврдила да су у њој документи из Караџићевог кабинета.

Напомињући да је те документе прикупљала његова ћерка Соња, Караџић је рекао да је 1996. већ "био у планинама".

Михајловићева је, на Караџићеву сугестију, рекла да он није имао националних предрасуда, прихвативши као илустрацију за то његове речи да је "у центру Пала остала католичка црква" и да му је "фризерка била Хрватица".

Суђење Караџићу наставља се сутра, у четвртак ујутро, исказом следећег сведока оптужбе.

Караџић је оптужен и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ; терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање "плавих шлемова" УН за таоце, 1992-95.


http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/202587/Karad%C5%BEi%C4%87+tvrdio+da+nije+tvorac+klju%C4%8Dne+direktive.html


 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2012 >
н п у с ч п с
      1 2 3 4
5 6 7 8 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      

Помоћ за Републику Српску