• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Прво појављивање Радована Караџића у Хагу
Прво појављивање Радована Караџића у Хагу Штампа Ел. пошта
Написао Глас   
четвртак, 31 јул 2008 00:00

Медијски догађај број 1
Datum: 31.07.2008 11:12
Autor: Глас


Хаг - У Хашком трибуналу влада велико интересовање медија за прво појављивање Радована Караџића пред судским већем, јавља репортер Б92 из Хага.

Трибунал је зато отворио, први пут после суđења бившем југословенском предсјднику Слободану Милошевићу, засебни прес центар ван зграде суда, како би задовољио потребе великог броја новинара.

У том центру сви они новинари, који нису добили дозволу за улазак у саму зграду суда, могу да прате пренос из суднице на великом екрану уз могућност аудио снимања на енглеском, француском или трећем језику, којег у суду зову "БХС", односно босански, хрватски и српски.


Ради се о каналу на којем се смењују преводиоци из Хрватске, Србије, Босне и Херцеговине.

Број новинара који ће у чевртак моћи ући у саму зграду суда ограничен је на 100, док је акредитацију за улазак у саму судску галерију добило њих 40.

Новинари су стигли из свих крајева света, па има и оних из Јапана и Кине, Aустралије, Мексика, СAД, као и десетине новинара из Европе.

На листи акредитованих новинара најмање је из Босне и Херцеговине, ту само Дневни Aваз и СРНA.

И предворје Хашког суда, у којем ће ди новинара пратити прво појављивање, за ову прилику биће преуреđено како би се створио простор за рад са прикљуčцима за снимање суђња.

Новинари, којима је дозвољен улазак у судску галерију, могу бити опремљени само оловком и папиром, јер је уношење било каквих електронских уреđаја, од мобилних телефона, до камера и диктафона, забрањено.


Све спремно за прво појављивање


Бивши предсједник Републике Српске /РС/ Радован Караџић /63/ данас ће се у 16.00 часова први пут појавити пред Хашким трибуналом.

Холандски судија Алфонс Ори /60/ тражиће од Караџића, који је јуче пребачен у притворску јединицу УН, да потврди свој идентитет.

Караџић ће, такође, добити прилику да каже има ли здравствених проблема и има ли примједбе на услове притвора.

Према досадашњем искуству, већина оптужених жалила се на холандску храну.

Најзначајнији дио првог појављивања пред судом јесте суочавање оптуженог са оптужницом.

У Караџићевом случају ријеч је о оптужбама за геноцид, за злочине против човјечности и ратне злочине, које су формулисане у 11 тачака.

Караџић има право да му се оптужница, написана на 18 страна, прочита у судници, или може да саопшти да је оптужницу раније прочитао и разумио.

Судија ће Караџића затим питати да ли се осјећа кривим по тачкама оптужнице.

Караџић може да изјави да није крив, или да затражи да се о кривици изјасни 30 дана касније.

Очекује се да ће изјашњавање, ипак, бити одгођено за 30 дана, јер ће Караџић затражити одлагање, како је то најавио његов адвокат Светозар Вујачић.

Према правилима суда, уколико оптужени одбије да се изјасни, предсједавајући судија у судске списе уноси да се оптужени изјаснио да није крив.

Уколико се Караџић изјасни да се не осјећа кривим, почеће припреме за процес.

Караџић је већ најавио да ће се бранити сам, док је главни тужилац Серж Брамерц наговијестио да ће се томе успротивити.

Овај конфликт може да потраје мјесецима и могуће је да ће коначну одлуку морати да донесе Жалбено вијеће Хашког трибунала.

Послије првог појављивања пред судским вијећем судије Алфонса Орија, Караџића ће посјетити представници Секретаријата Хашког трибунала, који ће га упознати о начину на који суд функционише, представиће му Статут трибунала и објаснити начине на који може да организује одбрану током процеса - да ли ће ангажовати адвоката, или ће се, попут лидера радикала Војислава Шешеља и покојног предсједника СР Југославије Слободана Милошевића, бранити сам.

Адвокат Тома Фила раније је у изјави за Срну поменуо и трећу могућност - ону коју је суд дозволио у процесу против хрватског генерала Чермака, којем је било дозвољено да своје вријеме за одбрану подијели са адвокатом.

Уколико се Караџић одлучи за такав корак, предсједник Хашког трибунала Фаусто Покар именоваће посебно вијеће које ће, пред почетак процеса, донијети одлуку о Караџићевом евентуалном захтјеву.

Судско вијеће које ће водити процес Радовану Караџићу, чиниће судије Алфонс Ори, Кристина Ван дер Вингерт и Баконе Џастис Молото.

Судија Ори, истовремено, предсједава вијећем које води поступак против хрватских генерала Анте Готовине, Ивана Чермака и Младена Маркача, а исту функцију обављао је и током суђења некадашњем премијеру Косова и команданту албанских побуњеника Рамушу Харадинају, који је ослобођен оптужбе за ратне злочине, што је изазвало гњев власти у Београду и озбиљно уздрмало основе сарадње Београда и суда у Хагу.

Према изјавама адвоката блиских Радовану Караџићу, правни тим који ће припремати одбрану чиниће адвокати Горан Петронијевић, Светозар Вујачић, Тома Фила и Миливоје Иванишевић, те стручњаци за међународно право Смиља Аврамов и Коста Чавошки.


Прве фотографије обријаног Радована


Ћерка бившег предсједника Републике Српске Радована Караџића, Соња Караџић Јовићевић изјавила је синоћ да је њен отац Радован искористио право на један телефонски позив и разговарао из Хага са супругом Љиљаном Зелен Караџић.

Чланови породице Радована Караџића нису могли да се сретну са њим док је био у притвору у Београду пошто су им била одузета лична документа и нису могли да изађу из Босне и Херцеговине.

Иначе, британски таблоид Сан, холандски дневник Aлгемен дагблад, словеначки портал 24ur.com и београдски Блиц објавили су фотографију Радована Караџића, направљену у понедељак током његовог боравка у притвору у згради Специјалног суда.

Караџић је знатно мршавији него што се памти из периода 90-их. По доласку у притвор, Караџић се обријао тако да је остао без иједног препознатљивог атрибута који га је красио док се крио под именом Драган Дабић.

Њихови извори тврде да је Караџић у одличном здравственом стању и да то приписује дијети, посту и алтернативној медицини којом се бавио.


"Имао сам договор са Холбруком о неизручењу"


Како сазнаје РТС, Радован Караџић је у разговору са јавним тужиоцем у Београду, прије него што је јуче ујутро изручен Хашком трибуналу, поновио тезу о договору са америчким изаслаником Ричардом Холбруком, према којем неће бити изручен Хашком трибуналу уколико се повуче из политичког и јавног живота.

Да постоји споразум Караџић-Холбрук тврди и бивши министар спољних послова Републике Српске Aлекса Буха, који је био блиски сарадник Караџића.

Бивши амерички изасланик за Балкан међутим то је више пута демнатовао, а то је поновио и недавно. "Нити сам ја нити Мадлен Олбрајт урадили тако нешто. То је потпуна измишљотина и то би било, не само неморално, него и противзаконито", рекао је Холбрук недавно за сарајевске медије.

Он је признао да му је некао показао тај, како је рекао, измишљени папир. Холбрук је, иначе, навео спремност да се појави пред Трибуналом, уколико буде позван да свједочи против Караџића.http://www.glassrpske.com/vijest/2/novosti/9568/cir/Uoci-prvog-pojavnjivanja-Karadzica-u-javnosti-i-pred-sudom.html

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јул 2008 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30    

Помоћ за Републику Српску