• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Влада РС нуди помоћ, а изручење током викенда
Влада РС нуди помоћ, а изручење током викенда Штампа Ел. пошта
Написао Глас   
четвртак, 24 јул 2008 00:00

Датум: 23.07.2008 02:58
Аутор: ГласБАЊАЛУКА, БЕОГРАД - Радован Караџић пред Хашким трибуналом браниће се сам, рекао је данас његов београдски адвокат Светозар Вујачић, преноси Срна

"Караџић ће у Србији имати правни, односно стручни тим, који ће му помагати у одбрани, али ће се пред Хашким судом бранити сам, како то на маестралан начин ради и Војислав Шешељ", рекао је Вујачић новинарима пред зградом Специјалног суда.

Вујачић је додао да је Караџић јуче захтијевао да буде обријан и ошишан.

Адвокат није искључио могућност да ће Радован Караџић суду у Хагу бити испоручен за викенд, како је то најавио портпарол београдског Тужилаштва за ратне злочине Бруно Векарић.


Вујачић је поновио да ће жалбу на рјешење истражног судије о испуњењу услова за Караџићево изручење Хагу поднијети у петак, 25. јула, посљедњег дана истека рока за подношење да би помогао породици Караџића да га посјети у притворској јединици.

Он је поновио да је бивши предсједник Републике Српске ухапшен у петак, 18. јула, те најавио да ће поднијети кривичну пријаву против особа које су учествовале у хапшењу и које су га држале до понедјељка, када је предат истражном судији.

Коста Чавошки, близак пријатељ породице Караџић, рекао је Срни да не може бити Караџићев адвокат у Хагу, јер није ни акредитован као адвокат, али да ће "видјети" да ли ће му бити правни савјетник.

"Не могу сада о томе да говорим. Видећу", рекао је Чавошк

Влада РС нуди помоћ породици КараџићПремијер Републике Српске /РС/ Милорад Додик позвао је високог представника у БиХ Мирослава Лајчака да омогући породици Радована Караџића да га посјети у притвору у Београду."Разлози за спречавање изласка породице Караџић из БиХ су престали и аутоматски им треба вратити право да оду у Београд и посјете га", рекао је Додик за РТС-а.

Додик је рекао да породица Караџић заслужује рехабилитацију, те додао да је Љиљана Зелен-Караџић раније позивала свог супруга да се преда, а њихова дјеца и унучад имала су страшне трауме због сталних претреса.

Додик је изразио жељу да контактира са породицом Радована Караџића и ако она то прихвати, да са њима у наредним данима види на који начин им се може помоћи.

"Сигурно ће бити неопходна помоћ да се породица појави у посјети Хагу и то је у оквиру постојеће процедуре уобичајене и за друге оптуженике", рекао је Додик.
Лајчак чека инструкције

Високи представник у БиХ Мирослав Лајчак рекао је данас да ће, након консултација са релевантним међународним и домаћим партнерима, одлучити да ли ће дозволити породици да посјети Радована Караџића, који је ухапшен у Београду.

Начелник Управе криминалистичке полиције Гојко Васић рекао је Срни да МУП РС не може вратити лична документа која су раније одузета породици Радована Караџића док такву одлуку не донесе ОХР.

"ОХР одлучује о враћању одузетих докумената, или судови ако су доносили такве одлуке и то ради ЦИПС", појаснио је Васић.

Караџићев адвокат Светозар Вујачић изјавио је Срни да очекује долазак породице у Београд, у посјету Караџићу који је јуче ухапшен и да за то нема препрека у Србији.

Чланови породице Караџић имају привремене личне карте које им је издао ЦИПС, а да би прешли државну границу морали би добити назад оригиналне документе.

Кћерка Радована Караџића, Соња Караџић-Јовичевић, упутила је молбу високом представнику у БиХ Мирославу Лајчаку да омогући породици Караџић одлазак у Београд како би посјетила Радована Караџића.

Она је у телефонској изјави за бањалучку АТВ напоменула да је ово, вјероватно, посљедња прилика да породица види Радована Караџића, посебно због тога што је његова супруга Љиљана Зелен-Караџић нарушеног здравља, а финансијске могућности ове породице су скоро никакве да би посјећивала Радована у Хагу.

Соња Караџић-Јовичевић нагласила је да након десет година пакла који је прошла ова породица не види било чију корист у додатном малтретирању.

Брат Радована Караџића, Лука Караџић, рекао је након јучерашње посјете брату да је Радован пун оптимизма и да планира да се брани сам, иако не признаје Хашки трибунал.

Лука Караџић нагласио је да ће Радован вјероватно у суботу или недјељу бити пребачен у Хаг.

Он је додао да није знао да се његов брат налази у Београду и да је писао за неке београдске часописе.


http://www.glassrpske.com/vijest/2/novosti/9327/lat/Vlada-RS-nudi-pomoc-a-izrucenje-tokom-vikenda.html

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јул 2008 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 25 26
27 28 29 30 31    

Помоћ за Републику Српску