• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Суђење Караџићу:Ново свједочење Буринга
Суђење Караџићу:Ново свједочење Буринга Штампа Ел. пошта
Написао РТРС / Срна   
четвртак, 01 децембар 2011 00:00

14:05 | 29/11/2011 | Извор: СРНА

Суђење некадашњем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу настављено је данас у Хашком трибуналу саслушањем свједока оптужбе Питера Буринга, холандског потпуковника који је 1995. године био официр за везу Холандског батаљона Унпрофора.

Буринг је раније свједочио у предмету "Поповић и други", у коме је суђено седморици официра полиције и Војске РС и потврдио је да би на иста питања данас поново дао исте одговоре.

 

Као официр задужен за комуникацију са представницима Војске РС, Армије БиХ и цивилних власти у сребреничкој енклави, Буринг је присуствовао састанцима које је генерал Ратко Младић у хотелу "Фонтана" у Братунцу одржао са командатном "Дачбата" /Холандског батаљона/ Томом Каремансом и представнцима муслиманског становништва.

 

Буринг је рекао да га су га на трећем састанку у хотелу "забринуле ријечи генерала Младића о прегледању свих муслиманских мушкараца" и потврдио је да је у "бијелој кући" видио издвојене мушкарце.

Тужилаштво је емитовало дио снимка са трећег састанка у "Фонтани" којем је, уз Тома Кареманса, присуствовао и свједок.

Састанак је почео око 10.00 часова ујутро, и њему су, у име муслиманског становништва, присустовали Несиб Манџић, Ћамила Омановић и Ибро и Хасан Нухановић, а са Младићем су били генерал Радислав Крстић, мајор Момир Николић, пуковник Радислав Јанковић и још један официр, чијег имена Буринг није могао да се сјети.

Генерал Младић је на том састанку изјавио да "жели да помогне, али да тражи апсолутну сарадњу, јер је муслиманска војска поражена".

"Довољно је да кажете шта желите, на вама је избор. Можете остати или нестати, а ја тражим да сви мушкарци предају оружје, а послије сви могу да одлуче да ли хоће да остану на територији или да иду гдје хоће", поручио је тада генерал Младић.

Свједок је рекао да је састанак трајао око пола часа, да је на снимку десет минута са тог разговора и да се на њему "не види да се говори о раздвајању мушкараца".

Према наводима оптужнице, Караџић је "учествовао у удруженом злочиначком подухвату да се муслимани у Сребреници елиминишу убијањем мушкараца и дјечака, као и присилним одвођењем жена, дјеце и дијела старијих мушкараца из Сребренице", и "намјеравао је да муслимане уништи као дио националне, етичке и/или вјерске групе".

У унакрсном испитивању, Буринг је рекао да није знао да је тадашњи специјални изасланик генералног секретара УН за Балкан Јасуши Акаши 11. јула 1995. године "јавио да ће започети разговоре са српском страном да се, на основу захтјева муслиманске стране, евакуише цивилно становништво из Сребренице". На питање да ли је знао да је евакуација била захтјев муслиманске стане, Буринг је рекао да није знао.

Караџић је свједока детаљно испитивао о снази и операцијама припадника Армије БиХ, који су дјеловали ван енклаве. Упитан да ли је знао шта су снаге Насера Орића починиле Србима у Сребреници и око Сребренице, Буринг је одговорио да је "знао да је било редовних активности у којима су војници излазили ван енклаве и да је било богаћења у енклави".

 

Претресно вијеће данас је одобрило Караџићевој одбрани да затражи принуду за претходног свједока, холандског пуковника Јоханеса Рутена, који није пристао да преда своје биљешке из 1995. године вођене у Поточарима, наводећи да је то "обична биљежница и да се у њој налазе личне биљешке за које би желио да остану личне".

 

 

Б.Т.


http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=50616

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< децембар 2011 >
н п у с ч п с
        2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Помоћ за Републику Српску