• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Намирнице за Сребреничане присвајала Армија БиХ
Намирнице за Сребреничане присвајала Армија БиХ Штампа Ел. пошта
Написао Вести   
уторак, 17 јануар 2012 00:00

16. 01. 2012. 17:49h | Срна

Некадашњи председник Републике Српске (РС) Радован Караџић доказивао је да је Војска Републике Српске (ВРС) контролисала конвоје УН намењене заштићеној зони Сребреница због извјештаја да се роба шверцује и доставља непријатељској 28. дивизији Армије БиХ.

Унакрсно испитујући пензионисаног потпуковника холандске војске Роберта Франкена, Караџић је указивао да је српска страна "очекивала да УН демилитаризују зону и спрече да их 28. дивизија убија".

"Логично да нам је било у интересу да УНПРПФОР буде оперативан", навео је он.

 

Хуманитарни конвоји коришћени за шверцовање: Радован Караџић

 

Караџић је навео да је 28. дивизија у мају 1995. присвојила готово 30 тона брашна и велике количине шећера и уља, коју је ВРС пропустила становништву. Он је рекао да је са терена било јављено да се конвоји користе за шверцовање, али је Франкен рекао да му "није познато да је било злоупотреба конвоја".

Караџић је прецизирао да није намеравао да за шверц оптужи холандски батаљон, већ да је мислио на "појединце из УН".

Одговарајући на питање да ли има објашњење откуд 28. дивизији гориво, Франкен је навео да су то могле бити "старе залихе или кријумчарење из Жепе", да би Караџић упитао "откуд Жепи гориво, кад је и то била енклава". Караџић је рекао да би "после сваког конвоја 28. дивизија појачала офанзивна дејства", али је Франкен био категоричан да "никада није дао гориво 28. дивизији".

Роберт Франкен је од јануара до јула 1995. године био мајор у Холандском батаљону Унпрофора у Сребреници, задужен за набавке, и био је заменик команданта батаљона Тома Кареманса.

Он је у Хашком трибуналу раније сведочио у пет других предмета у којима се оптужени терете за ратни злочин у Сребреници, и изјаве са ранијих суђења уведене су у доказе у Караџићевом предмету.

Франкен је говорио о нападима ВРС и преузимању Сребренице 11. јула 1995. Он је изјавио да су избеглице у Сребреници биле изложене хуманиратној кризи и да су зато напуштале енклаву. Франкен је рекао да је веровао да "српске снаге нису хтеле да припадници УН буду у пратњи избегличких конвоја" и да су оне "спречиле припаднике мировних снага да воде истрагу о поступању са мушкарцима".

Главни претрес биће настављен сутра ујутро, када ће Караџић наставити да унакрсно испитује Франкена, нарочито о тези да "Срби нису имали у плану да заузму Сребренцу, већ су српске снаге ушле у град, јер се 28. дивизија повукла".


http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/195109/Namirnice-za-Srebrenicane-prisvajala-Armija-BiH

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јануар 2012 >
н п у с ч п с
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Помоћ за Републику Српску