• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Ко је планирао евакуацију из Сребренице?
Ко је планирао евакуацију из Сребренице? Штампа Ел. пошта
Написао Бета / Вести   
петак, 13 јануар 2012 00:05

12. 01. 2012. 18:26h | Бета

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић тврдио је данас пред Хашким трибуналом да су евакуацију Муслимана из Сребренице планирале муслиманске власти и УН, а сведок оптужбе Џозеф Кингори остао је при исказу да је одвођење цивила планирала и спровела Војска РС.

Радован Караџић тврди да су евакуацију Муслимана из Сребренице планирале муслиманске власти и УН, а сведок оптужбе Џозеф Кингори остао је при исказу да је одвођење цивила планирала и спровела Војска РС

Трибунал суди Караџићу по оптужници за геноцид над око 7.000 муслиманских мушкараца у данима пошто је ВРС 11. јула 1995. заузела Сребреницу. На терет му се ставља и протеривање хиљада жена и деце на територију под муслиманском контролом.


Унакрсно испитујући Кингорија, који је тада био војни посматрач УН у Сребреници, Караџић је рекао: "Муслиманске власти у Сребреници и Сарајеву, УН и изасланик њиховог генералног секретара, пуковник Карреманс (командант холандског батаљона Унпрофора)...Сви сте ви планирали одлазак Муслимана, једино је српска страна ћутала и чекала шта ће Муслимани рећи".

Кенијски официр Кингори негирао је да су "УН имале такве планове".
"Нама су мајор ВРС Момир Николић и пуковник Вуковић рекли да се Срби залажу за евакуацију свих... То није дошло из УН, него из ВРС", нагласио је сведок.

Караџић је инсистирао и да Сребреница, као застићена енклава УН, није била демилитаризована, а сведок је рекао да је "демилитаризација била окончана".

"Ви тврдите да у Сребреници није било војника, оружја, ни акција Армије БиХ, а сви други у УН су видели нешто потпуно другачије", рекао је Караџић сведоку.

Кингори је у одговору као "једино сигурно" истакао да је "оружја на муслиманској страни било минимално, иако смо видели и митраљезе". То се, по сведоку, није могло поредити са наоружањем и опремом ВРС. На изричито питање оптуженог да ли тврди да је Сребреница била демилитаризована, сведок је одговорио да је сво тешко наоружање и
"већина пешадијског оружја" АБиХ било предато Унпрофору и закључано у складишту холандског батаљона.

"Што се мене тиче, демилитаризација је тиме била окончана", рекао је сведок.
Наставак сутра

Суђење Караџићу биће настављено сутра, а после Кингорија сведочиће припадник холандског батаљона Унпрофора.

Пошто му је Караџић предочио да је, по документима АБиХ, било предато само неисправно оружје, Кингори је казао да није проверавао да ли је оружје употребљиво. Он је тврдио да постојање читаве дивизије АБиХ у Сребреници у војном смислу "није било могуће".

Радован Караџић је оптужен и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ; терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање "плавих шлемова" УН за таоце, 1992-95.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/194179/Ko-je-planirao-evakuaciju-iz-Srebrenice

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јануар 2012 >
н п у с ч п с
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Помоћ за Републику Српску