• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Преживели о стрељању Муслимана из Сребренице у Петковцима
Преживели о стрељању Муслимана из Сребренице у Петковцима Штампа Ел. пошта
Написао Бета / Прес   
среда, 11 јануар 2012 00:00

10. 01. 2012 | Бета

Суђење бившем лидеру босанских Срба Радовану Караџићу настављено је данас у Хагу, после тронедељне празничне паузе, исказом заштићеног сведока оптужбе КЏ-045 који је описао како је преживео масовно стрељање Муслимана из Сребренице које су средином јула 1995. починили припадници Војске Републике Српске

Караџић, који је у то време био председник РС, оптужен је за геноцид над више од 7.000 сребреничких Муслимана које је, по оптужници, стрељала Војска Републике Српске у данима пошто је 11. јула 1995. заузела ту енклаву под заштитом УН у источној Босни.

 


Код бране у Петковицима 14. јула 1995. убијено је око 1.000 муслиманских мушкараца, пише у оптужници.

Сведок КДЗ-045 описао је како су га тог дана припадници ВРС, заједно с другим заробљеним Муслиманима, пребацили у школу у Петковцима. Он је прецизирао да је у једној учионици било затворено 300 заробљеника.

Српски војници предвече су почели да изводе заробљене, после чега би се зачула пуцњава, изјавио је сведок.

Када је он изведен, у холу је видео гомиле докумената и предмета одведених, а потом су му биле везане руке.

Камионом је, после кратке вожње по мраку, с другим заробљеницима био транспортован до једног поља на којем је видео гомиле тела.

Сведок је рекао да је на заробљенике отворена ватра из близине чим су изашли из камиона, а један војник им је наредио да легну на земљу.

Рањен једним метком, КЏ-045 је пао међу друга тела, а српски војници су, према његовим речима, мислили да је мртав.

Када су отишли, сведок је 15. јула ујутро успео да се сакрије у оближњем каналу, а до муслиманске територије стигли су три дана касније.

Он је описао и како се 13. јула 1995. предао ВРС из колоне у којој је "између 12.000 и 15.000" Муслимана, од којих је "трећина била наоружана", покушавало да се пробије ка Тузли.

Казао је да је одлучио да се преда пошто су српски војници преко звучника обећавали свима који се предају да ће бити размењени.

Према речима сведока, више од 2.000 заробљених муслиманских мушкараца је, међутим, одмах било пребачено у Нову Касабу, где их је обишао командант ВРС Ратко Младић, а затим и на локације на којима су стрељани.

Већи део унакрсног испитивања, Караџић, који се брани сам, потрошио је на питања сведока о његовој припадности Армији БиХ.

КЏ-045 потврдио је да је до јуна 1992. био у територијалној одбрани, као и да је средином јуна 1995. био мобилисан, али је нагласио да није учествовао у борбама.

Оптужени је сугерисао да су жртве биле "нажалост резултат грађанског рата", на шта је сведок узвратио да "то није био грађански рат, него напад на муслиманско становништво".

Тек при крају испитивања, Караџић је сведока питао о трајању стрељања у Петковцима.

"Ја сам био рањен, без свести, не могу рећи колико је трајало", одговоио је КЏ-045, рекавши да би га "било срамота да то пита" да је на месту оптуженог због хиљаду жртава из Петковаца.

Караџић је на то сведоку рекао: "Ја знам да је било жртава, али не знам да ли сте ви били међу њима, пошто у вашем исказу има много контрадикција".

Суђење је потом настављено исказом судског патолога Џона Кларка (Јохн Цларк) који је посведочио је да је 1999. утврдио да је већина од неколико стотина жртава, ексхумираних из масовних гробница у источној Босни, била усмрћена хицима у главу или у леђа из близине.

"Ништа није сугерисало да су то биле жртве које су пале у борби", рекао је Кларк и нагласио да су неке жртве имале везане руке и повезе преко очију.

У унакрсном испитивању, које ће наставити сутра, Караџић је сугерисао да су тела била покопана у масовне гробнице у склопу поступка "асанације", односно уклањања лешева са бојишта.

Он је тврдио и да су повези пронађени у гробницама могли бити они које су муџахедини и други муслимански борци носили око глава или руку.

Бивши председник РС оптужен је и за прогон Бошњака и Хрвата широм БиХ; терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање припадника "плавих шлемова" за таоце, 1992-95.

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/197113/Pre%C5%BEiveli+o+streljanju+Muslimana+iz+Srebrenice+u+Petkovcima.html

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јануар 2012 >
н п у с ч п с
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Помоћ за Републику Српску