• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Суђење Караџићу - Вештак: ВРС присилно премештала несрбе
Суђење Караџићу - Вештак: ВРС присилно премештала несрбе Штампа Ел. пошта
Написао Бета / Прес   
петак, 18 новембар 2011 00:00

18. 11. 2011 | Бета

У наставку суђења Радовану Караџићу пред Међународним трибуналом у Хагу, војни вештак оптужбе Јуан Браун изјавио је да је у акцијама Војске Републике Српске у лето 1992. дошло до присилног премештања несрпског становништва.

Тадашњи председник РС оптужен је за прогон Муслимана и Хрвата из 20 општина широм БиХ. Прогон је, по оптужници, у седам општина попримио размере геноцида.

На основу анализе великог броја докумената Првог крајишког корпуса и других јединица, Браун је посведочио да је ВРС у оквиру акције "разоружања" муслиманских "екстремиста" у Босанској крајини заробила "велики број људи" које је касније пребацила ван територије РС.

 

Браун је сугерисао да је то учињено у оквиру остваривања стратешких ратних циљева које је вођство РС на челу с Караџићем прокламовало почетком маја 1992, а затим их је усвојила и скупштина РС.

Вештак је цитирао извештај Првог крајишког корпуса с почетка јуна 1992. по којем је у логору Омарска код Приједора било 2.000 заробљеника, а у Трнопољу 5.000 заробљених.

"По овом документу, изгледа да је ВРС све који су били у тим логорима представљала као 'зелене беретке'. Све који су били против ВРС називали су 'екстремистима'", рекао је сведок.

Руководство тадашње Аутономне регије Крајина, назначио је Браун, претходно је издало наређење да несрбима "буде дозвољено да оду" како би могли да дођу Срби са других територија у БиХ. Они који оду, по наређењу, неће имати могућност да се врате.

Вештак оптужбе је цитирао одлуку кризног штаба АРК, објављену у то време у Службеном листу у Бањалуци, у којој се наводи да "успостављање територија укључује покрете становништва".

Као доказ да су те одлуке спроведене, Браун се позвао на борбени извештај Првог крајишког корпуса од 2. јуна 1992. по којем је у околини Кључа "муслиманско становништво исељено зато што су муслимански екстремисти одбили да предају оружје".

Сведок је цитирао и документ српске војске по којем је у Босанском Новом 4.000 несрба пребачено "сточним вагонима" у Добој, а затим 750 мушкараца враћено и смештено на стадион у Новом.

У документу је прецизирано да је "935.680 грађана за стално ођављено" у складу са одлуком АРК о "добровољном пресељењу".

На почетку унакрсног испитивања, Караџић који се брани сам, тврдио је да је Браун пристрасан зато што је радио као војни аналитичар у тужилаштву. Вештак је то негирао.

"У вашем извештају су формулације из оптужнице", рекао је оптужени сведоку. "Ја сам знао за оптужницу против вас, али не верујем да сам је прочитао, а сигурно ми није послужила као основа за извештај", одговорио је Браун.

Унакрсно испитивање војног вештака оптужбе, Караџић ће наставити у идући уторак.

Караџић је оптужен и за геноцид у Сребреници; терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање плавих шлемова УН за таоце, 1992-95.

 

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/187704/Su%C4%91enje+Karad%C5%BEi%C4%87u+-+Ve%C5%A1tak%3A+VRS+prisilno+preme%C5%A1tala+nesrbe.html

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< новембар 2011 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Помоћ за Републику Српску