• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић: "Младић се скрива боље од мене"
Караџић: "Младић се скрива боље од мене" Штампа Ел. пошта
Написао БИРН   
уторак, 21 децембар 2010 00:00

20. 12. 2010. 19:43h измена вести 22:02h | БИРН


Бивши председник Републике српске Радован Караџић био је спреман да у Хаг оде још 1997. године, али је проценио да не би имао поштено суђење. Он сматра да би његово суђење, ако буде поштено, могло да буде корак према помирењу Бошњака и Срба. Не зна где се налази Ратко Младић, али претпоставља да се крије боље од њега и да је опрезнији. Ово су неке од Караџићевих изјава које је у хашкој притворској јединици дао у интервјуу БИРН-у.

Имате ли довољно времена да се припремите за испитивање сведока, будући да од Судског већа често тражите додатно време?


- Захвалан сам Судском већу, које ми је доделило месец дана како бих проучио материјал који смо недавно примили. Праведност мог суђења је била умањена због недостатка времена које сам имао како бих прегледао два милиона страница материјала које ми је доставило Тужилаштво. Неизбалансираност између времена за припрему и ресурса којима располаже Тужилаштво и времена и ресурса који су додељени Одбрани јесте огромна. Што се тиче времена које користим за унакрсно испитивање сведока, извињавам се судијама зато што морају да слушају једног аматера, иако су они очекивали да чују “велики оркестар”, али дајем све од себе како би се дошло до истине о ономе што се десило у Босни, тако да форма мало трпи. Да ли сте задовољни капацитетима који вам стоје на располагању, као што су истражитељи, правни асистенти и слично?


- Ценим да су ресурси који су обезбеђени мојој Одбрани око десет посто од онога чиме у мом случају располаже Тужилаштво. Како бих могао бити задовољан таквим условима? Ипак, захвалан сам многим професорима и студентима права који су волонтирали радећи на мом случају про боно и без чије помоћи не бих преживио. Много пријатеља је такође на про боно основи помагало мојим истражитељима на Балкану.

Током унакрсног испитивања често излазите ван оквира директног испитивања. Шта вам је циљ?

- Доказујем свој случај кроз сведочење сведока Тужилаштва. Правила ово експлицитно дозвољавају с обзиром да би било расипнички и неумесно захтевати од сведока да се поново врате за време извођења моје одбране.

Сматрате ли да ће докази који су недавно нађени у становима у Београду бити важни у даљњем току суђења?

- Прерано је да би се то могло рећи, ми још увек проучавамо материјал. Ипак, наше прелиминарне анализе показују да има много интересантних докумената међу онима који су одузети.

Непосредно пре суђења, често сте спомињали споразум с Ричардом Холбруком. У последње време више га не спомињете. Да ли сте променили начин ваше одбране или ћете то поново покренути за време представљања ваших доказа?

- Уопште нисам напустио своје инсистирање да ми је амбасадор Холбрук гарантовао да нећу бити процесуиран. Судско веће је пресудило да је ово значајно за случај, и за време извођења моје одбране могу их питати да позову господина Холбрука и неке од његових надређених, како би дали своје верзије ових догађаја. Ово је велики случај о једном великом догађају и многе истакнуте личности се морају појавити и сведочити, како би могли затворити ове странице историје.

Веома ретко вас посећује породица. Да ли имају финансијске потешкоће и примају ли помоћ од Владе Републике Српске.

- Моја породица не прима финансијску помоћ од Републике Српске. Нису често долазили у Хаг јер је то скупо.

Мислите ли да би у скоријем периоду могао бити ухапшен Ратко Младић и како коментаришете његов дугогодишњи бег?

- Не знам где је Младић, тако да не могу знати да ли ће бити ухапшен. Претпостављам да он то ради другачије од мене, да је опрезнији и да мање рискира него ја.

Сматрате ли да може доћи до спајања ваше и оптужнице против Ратка Младића, тако да би у случају његовог хапшења суђења могла бити повезана?

- Чини се да је мој процес превише одмакао да би могао бити спојен са Младићевим суђењем, ако он буде ухапшен.

Често говорите о истини и помирењу између народа. Ипак, многи сматрају да се не бисте толико времена скривали од Трибунала да су вам то били мотиви. Какав је ваш коментар?

- Био сам спреман да 1997. године дођем у Хаг, али сам видео да Тужилаштво нема намеру поштено да истражи мој случај, и проценио сам да не бих имао поштено суђење. Моје суђење сада је мотор за остваривање истине, и ако могу имати поштено суђење и изнети истину, то ће бити корак ка помирењу. Не видим како може доћи до помирења ако муслимани нас оптужују за дела која нисмо ми починили. С друге стране, нико се не бави српским жртвама и масовним страдањима као да такви случајеви нису ни постојали.

Реторика је иста, као да нисмо закључили мир. Али, право питање у вези са истином и помирењем јесте следеће: Зашто смо ратовали? Због чега смо ратовали? Муслимански политичари и даље понижавају властите жртве и њихове породице одајући им почаст као “бранитељима Босне”. Од кога су бранили Босну? Лисабонска или дејтонска Босна, каква је и данас, никада није била спорна за Србе.

То је био наш минимум, доња линија ако напустимо Југославију, и то смо добили као предлог Европске уније, и коначно у Дејтону. Са наше тачке гледишта, наша борба није била узалудна, иако је било могуће да се рат избегне. С тачке гледишта “бранилаца Босне”, све је то било потпуно узалудно, непотребно и злочиначки до највећих размера. Уместо што окривљују Србе, креатори наше трагедије, макар они из Босне и Херцеговине, требало би да обасне породицама жртава зашто су њихови најмилији умрли, јер оно што сад имамо могли смо имати и без жртава.

То је суштина истине, и након тога помирење ће бити могуће, посебно због тога што су Срби и муслимани најсличнији народи међу Јужним Словенима, можда неко не жели да чује да је то исти народ, али ја верујем у то.

У периоду од 1996. до 2005. године, амерички судови су донели неколико пресуда којима сте проглашени кривим за злочине против цивила и било је неколико покушаја да се започну процеси за накнаду штете. Како то коментаришете и сматрате ли да би могло бити још таквих процеса с обзиром на вашу ратну позицију?

- Не прихватам те пресуде зато што нису плод суђења у правној надлежности у којој сам и ја могао учествовати у процесу. То су грађански спорови и никакав закључак о мојој одговорности није могао бити донесен. Немам новца, тако да су ти процеси само губљење времена.

 

Извор :http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/105299/Mladic-se-skriva-bolje-od-mene

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< децембар 2010 >
н п у с ч п с
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Помоћ за Републику Српску