• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Нетачне тврдње вјештака Тужилаштва о броју идентификованих
Нетачне тврдње вјештака Тужилаштва о броју идентификованих Штампа Ел. пошта
Написао Срна   
петак, 10 јун 2011 00:00

САРАЈЕВО, 9. ЈУНА /СРНА/ - Вјештак Љубиша Симић оспорио је данас у Суду БиХ свједочење вјештака Тужилаштва Веде Туцо да је у примарним масовним гробницама Равнице и Глогова, те секундарним масовним гробницама Зелени јадар, Мљечева, Будак и Пушкиловићи укупно пронађено и идентификовано 1 076 тијела настрадалих 1995. године у Сребреници.

"Тај број није тачан јер ДНК анализа није показала да сва тијела из секундарних масовних гробница воде поријекло из примарне гробнице Глогова. Од  560 тијела у секундарним гробницама, за само 56 може се тврдити да воде поријекло из масовне гробнице јер имају ДНК поклапања и да су она премјештена приликом прекопавања", рекао је Симић.


Он је додао да се за осталих 508 тијела то не може тврдити јер нема ДНК поклапања.

"Туцо је током свједочења изнио тезу да ако једно тијело има ДНК поклапање између примарне и секундарне гробнице, онда цјелокупни садржај секундарне гробнице треба повезати са примарном, што нема научну основу и није тачно", изјавио је Симић.

Као свједок одбране другооптуженог у предмету "Јевић и други", који се води против  Душка Јевића, Мендељева Ђурића, Горана Марковића и Неђе Иконића за геноцид у Сребреници, Симић је говорио и о узроцима смрти настрадалих.

Симић је истакао да је један дио тијела пронађених у масовној гробници Глогова имао јасне експлозивне повреде, јер су на остацима тијела пронађени шрапнели величине пет, шест центиметара што је указивало да се ради о тешком артиљеријском наоружању и експлозивним средствима.

Према његовим ријечима, то говори да су жртве страдале у борбеним дејствима, а не стријељањем.

"У одређеним сегментима Туцо не може да негира експлозивне повреде зато што је масовне гробнице Глогова радио Хашки трибунал и могао је да добије на увид готове аутопсијске извјештаје", додао је Симић.

Он је објаснио да је Хашки трибунал радио на ископавањима масовних гробница око Сребренице од 1995. до краја 2001. године, када је тај посао преузела Међународна комисија за тражење несталих /ИЦМП/, укључујући  ДНК анализе и  аутопсијске извјештаје.

"Аутопсијски извјештаји из Хашког трибунала су транспарентни и доступни за провјеру, док вам ИЦМП  не даје никакву могућност за независну провјеру њихових резултата. Једино што доставе суду су потврде о смрти које у аналитичком смислу немају никаквог значаја. Аутопсијске извјештаје са описима о повредама и са пронађеним металним фрагментима нисмо успјели да добијемо, тако да нисмо успјели да извршимо независну провјеру њихових анализа и рада од 2002. године", рекао је Симић.

Симић је, у оквиру припреме за свједочење професора Душана Дуњића из Београда пред Хашким трибуналом, обрађивао форензички материјал којим је располагао Суд у Хагу.

Као научни сарадник холандске невладине организације "Историјски пројекат Сребренице" која проучава догађаје у Сребреници и око ње током сукоба у БиХ од 1992. до 1995. године, Симић је данас по други пут у Суду БиХ свједочио у својству вјештака одбране. /крај/веб/мђ

БиХ - Сребреница – Симић

(Срна)
 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јун 2011 >
н п у с ч п с
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Помоћ за Републику Српску