• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић: Маркале намештене, тела донета пре експлозије
Караџић: Маркале намештене, тела донета пре експлозије Штампа Ел. пошта
Написао БЕТА / PRESS onLine   
петак, 05 новембар 2010 01:13

ХАГ  04. 11. 2010 | БЕТА

Оптужени Радован Караџић поново је данас пред Хашким трибуналом тврдио да су експлозије на сарајевској пијаци Маркале у којима су 1994-95. погинуле и рањене стотине грађана "намештене" и "произведене", подметањем "старих лешева", у циљу "увлачења НАТО у рат" у БиХ

Сведок оптужбе Емир Туркушић ту је тврдњу назвао "монструознијом од самих сцена" страдања на Маркалама, које су приказане у судници.

Туркушић, који се учествовао у истрази, остао је при исказу да је утврђено да је минобацачка граната у августу 1995. на Маркале долетела из правца на којем су били положаји Војске Републике Српске.

"Цела прича с Маркалама један и два је подметнута и намештена да би се добила НАТ0 интервенција, која је и добијена...Ови лешеви су стари и донети с фронта, а становништво се зато према њима понашало без поштовања, трпајући их у камионе и аутомобиле, што није у складу с нашом културом", тврдио је Караџић.

Сведок је одговорио да је "та теза идентична тези да су Енглези у Другом светском рату гађали Лондон ракетама В-1 да би имали славнију историју".

Приказујући детаље са снимака и фотографија жртава друге експлозије на Маркама, Караџић је, између осталог, тврдио да положај рупа од гелера на телима показује да су она "лежала у тренутку експлозије".

Туркушић је, насупрот томе, протумачио да рупе од гелера логично произлазе из усправног положаја жртава.

"Сви случајеви масовних страдања, у којима нису могли да накупе више од 100 лешева, били су произведени од Армије БиХ с циљем увлачења Запада у рат...Нека експлозија се десила на Маркалама, али је већина лешева донета с других ратишта", поновио је Караџић.

Негирајући ту тврдњу, Туркушић је подсетио да су се после експлозије бројни истражитељи Унпрофора сјатили у болницу Кошево, где су били пренети погинули и рањени, који су могли одредити време када је смрт наступила.

"Оно што сам ја овде посведочио апсолутно демантује такву спекулацију која је једина монструознија од сцена које смо видели", нагласио је сведок. Унакрсно испитивање Туркушића, Караџић ће окончати сутра.

Бивши председник РС оптужен је за терорисање становништва Сарајева артиљеријским и снајперским нападима; геноцид у Сребреници и још осам босанских општина; етничко чишћење несрба широм БиХ и узимање војника Унпрофора за таоце 1992-95.

 

Извор: PRESS onLine, 4. новембар 201, интерент издање

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< новембар 2010 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Помоћ за Републику Српску