• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести "Срби одустали од Добриње да би поштедели цивиле"
"Срби одустали од Добриње да би поштедели цивиле" Штампа Ел. пошта
Написао Срна / Vesti onLine   
среда, 03 новембар 2010 02:21

02. 11. 2010. 13:29h измена вестиi 14:24h | Cрна

Др Јусуф Хаџир, бивши директор и хирург ратне болнице за хитне случајеве у сарајевском насељу Добриња, рекао је данас на суђењу бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу у Хагу, да српске снаге, упркос војној надмоћи, нису заузеле Добрињу јер би било много цивилних жртава.

"С војном техником коју су имали, Срби су у почетку лако могли заузети Добрињу“, рекао је он, додајући да верује да то нису учинили јер би било много цивилних жртава. Караџић је изјавио да је циљ Срба био да се Први корпус Армије БиХ задржи у Сарајеву до краја рата.

Хаџир је, сведочећи преко видео-линка, нагласио да је током опсаде Сарајева било много цивилних жртава, и Срба и муслимана, да су у његову болницу свакодневно стизали рањеници, међу којима су 90 одсто били цивили, и тврдио је да је Војска РС намерно пуцала на цивиле, мада у насељу Добриња, како је рекао, није било много војске.

"Како сте могли пуцати на цивиле, жене, децу? Стизала су ми деца погођена снајпером, то није могло бити случајно“, рекао је Хаџир.

Према његовим речима, у Добрињи је за 1.200 дана рата убијено око 1.000 цивила. Он је рекао да у том насељу није било много војске и да никад није чуо да су "зелене беретке" користиле амбулантна возила у војне сврхе, али је признао да је то, уколико је тачно, могло допринети неповерењу.

Говорећи о Сарајевском тунелу, који је пролазио испод аеродромске писте и повезивао Добрињу и Бутмир, Хаџир је изјавио да је тунел био веома прометан и да су га користили и цивили и војска.

"Срби нису дозвољавали цивилима да напусте град, нису оставили никакав коридор да људи могу изаћи из Сарајева, грађани су пре изградње тунела претрчавали писту и многи су том приликом убијени или рањени“, рекао је он.

Караџић је узвратио да је сврха изградње тунела било логистичко снабдевање Армије БиХ, а да је ВРС не само дозвољавала, већ и тражила да се цивилима омогући да напусте зону ратних дејстава, али да то није дозвољавао тадашњи председник БиХ Алија Изетбеговић.

На питање бившег лидера РС да ли је сведок знао да је Хрват Јосип Букал, бивши фудбалер "Железничара", спасао велики број Срба из Добриње, Хаџир је одговорио да није то знао, али да верује јер познаје Букала и зна да је "велики хуманиста".

Караџић је пред Хашким судом оптужен за геноцид над несрпским становништвом у Сребреници и још седам босанских општина, као и за прогон, истребљење, убиства, депортације, нехумана дела, терор и незаконите нападе на цивиле и узимање међународних талаца током рата у БиХ (1992-1995).

 

Извор:Вести, Франкфурт, 2. новембар 2010, интерент издање

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< новембар 2010 >
н п у с ч п с
  1 2 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Помоћ за Републику Српску