• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Сведочила два сведока путем видео линка из Сарајева
Сведочила два сведока путем видео линка из Сарајева Штампа Ел. пошта
Написао Танјунг / PressOnline   
уторак, 02 новембар 2010 01:37

01. 11. 2010 | Танјуг

У наставку суђења бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу, данас поподне су путем видео линка из Сарајева сведочила два сведока оптужбе - др Јусуф Хаџир, бивши директор и хирург ратне болнице за хитне случајеве у сарајевском насељу Добриња, и Фахра Мујановић, која је 1992. године рањена гранатом у својој кући у насељу Барице, надомак Сарајева

Мујановићева је посведочила да су Барице биле свакодневно под артиљеријском и снајперском ватром српске војске са околних брда.

Она је 8. јуна 1992. године погођена шрапнелом у својој кући и потом је пребачена у Кошевску болницу, у којој је и оперисана.


Према њеном исказу, истог дана у болницу на Кошеву примљено је око 150 рањених људи из целог Сарајева.

"И психички и физички нисам добро. И кад спавам чујем гранате, имам трауме, али шта ћу, морам се с тим помирити", казала је Мујановићева током главног испитивања.

Караџић је у унакрсном испитивању сугерисао да су Барице биле препуне (муслиманске) војске и да то није било, како је сведокиња казала, искључиво цивилно насеље, а да је 8. јуна 1992. била велика муслиманска офанзива.

Мујановићева је рекла да то не зна, да она није била војник и да не зна ништа о офанзивама муслиманске војске, да зна само да је рањена у својој кући и да се после тога ничега више не сећа.

Караџић је рекао "сведок јесте рањен, али све друго је нетачно. Барице су биле војни објекат".

Др Хаџир је посведочио да је Добриња од почетка 1992. године до краја ратних сукоба била изложена знатној снајперској ватри и гранатирању са околних српских положаја, и да је насеље било потпуно одсечено од града због чега је основао болницу за хитне случајеве.

Болница је, према др Хаџиру, у почетку била на врло примитивном нивоу, операције су вршене уз свеће пошто није било струје, а у почетку је недостајао и хируршки материјал те је прву операцију сведок извршио стоматолошким инструментима.

Кроз болницу је, током рата, прошло 16.000 пацијената, а више од 85 одсто лечених били су цивили, укључујући децу и жене.
"Срби су апсолутно гађали цивиле", рекао је сведок.

Др Хаџир је описао инцидент гранатирања на Добрињи током фудбалске утакмице 1. јуна 1993. године, када је у болницу примљено између 140 и 150 рањених цивила.

Према сведоку, болница је више пута гађана, а он сам је три пута био погођен.
"Све то је оставило велике психолошке последице на становништво", истакао је др Хаџир.

Караџић је упитао сведока да ли зна да је у пролеће 1991. године почела са формирањем Патриотска лига и да је до пролећа 1992. године било скоро 100.000 бораца лиге у БиХ.

Сведок је рекао да зна за Патриотску лигу, али да њихов број и време када је формирана не зна.

Караџић је упитао др Хаџира да ли је био припадник 155. бригаде Армије БиХ, што је сведок потврдио, указавши да је себи дао за циљ да помогне људима у Сарајеву и да би исто учинио и да се налазио негде у Републици Српској, те да је његов задатак био искључиво везан за болницу и ништа ван ње.

Караџић сутра наставља са унакрсним испитавањем др Хаџира.

Бивши председник РС је пред Хашким трибуналом оптужен за геноцид над несрпским становништвом у Сребреници и још седам босанских општина, као и за прогон, истребљење, убиства, депортације, нехумана дела, терор и незаконите нападе на цивиле и узимање међународних талаца током рата у БиХ (1992-1995).

Извор: Press Online, 1. новембар 2010, интернет издање

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< новембар 2010 >
н п у с ч п с
  1 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Помоћ за Републику Српску