• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић: Са зграде ТВ Сарајево пуцала артиљерија АБиХ
Караџић: Са зграде ТВ Сарајево пуцала артиљерија АБиХ Штампа Ел. пошта
Написао БЕТА / PRESS onLine   
понедељак, 01 новембар 2010 18:36

ХАГ  01. 11. 2010 | БЕТА

Унакрсно испитујући сведока оптужбе Пера Бренскага (Brennskag), оптужени Радован Караџић тврдио је данас пред Хашким трибуналом да се у јуну 1995. са зграде ТВ Сарајево пуцало артиљеријом на положаје Војске Републике Српске

Тадашњи војни посматрач УН Бренскаг одговорио је да за то "није знао", остајући при исказу да је 28. јуна 1995. био очевидац испаљивања прилагођене авио-бомбе са положаја ВРС на Илиџи и да је пратио њен лет док није погодила зграду ТВ Сарајево.

"Видео сам како модификоване авио-бомбе ВРС падају на цивилне четврти и убијају цивиле", казао је Бренскаг.


Бивши председник РС оспоравао је изјаву сведока да је ВРС циљала цивилне четврти тврдњом да су у околини телевизијског центра биле "војне команде, фабрике оружја, артиљеријска места".

Бренскаг је узвратио да ни за то "није знао".

Позивајући се на извештаје Сарајевско-романијског корпуса ВРС, Караџић је сугерисао да је зграда ТВ Сарајево била погођена "артиљеријом" пошто је ВРС узвратила на ватру из тог правца.

Веродостојност сведока, Караџић је оспоравао тврдњом да су Бренскагова сазнања "ограничена и парцијална" зато што нису обухватала и чињеницу да је у критично време трајала велика офанзива Армије БиХ на ВРС.

"Ви стварате слику терорисања града, војно неоправданог испаљивања граната на цивилне циљеве, а све је било обратно и дешавало се током највеће офанзиве Армије БиХ и УН су то знале", рекао је Караџић.

Негирајући ту тврдњу, Бренскаг је одговорио да је "сведочио о ономе што је видео у јуну 1995.", уз опаску да мисија УН није могла посматрати шта се догађало на српској страни линије раздвајања зато што је "ВРС задржавала посматраче".

У наставку суђења, претресно веће председавајућег О Гон Квона (O-gon Kwon) саслушаће поподне следећег сведока оптужбе који ће исказ дати посредством видео-везе.

Караџић је оптужен и за геноцид у Сребреници и још осам босанских општина; етничко чишћење несрба широм БиХ и узимање војника Унпрофора за таоце 1992-95. године.

 

 

Извор: Press Online, 1.новембар 2010, интернет идање

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< новембар 2010 >
н п у с ч п с
  2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Помоћ за Републику Српску