• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Хаг: Срби гранатирани из забрањене зоне
Хаг: Срби гранатирани из забрањене зоне Штампа Ел. пошта
Написао Институт 4 С   
субота, 30 октобар 2010 19:54
четвртак, 28 октобар 2010 16:53 | Мондо

Сведок оптужбе, холандски генерал Адрианус Ван Бал, потврдио да је Армија БиХ минобацачима у време примирја и из забрањене зоне тукла положаје ВРС. У наставку суђења Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом, сведок оптужбе Адрианус ван Бал (Baal) потврдио је да је Армија БиХ у лето 1994. кршила примирје око Сарајева ватром из тешког оружја у зони у којој је било забрањено.

Холандски генерал Ван Бал био је начелник штаба Унпрофора у Сарајеву од краја фебруара до краја августа 1994.

Док га је унакрсно испитивао Караџић, који се брани сам, сведок је прецизирао да је АБиХ у августу 1994. напала положаје Војске Републике Српске минобацачима од 120 милиметара, који су, по ранијем споразуму, морали бити под контролом Унпрофора.


На питање Караџића зашто муслиманску страну није бомбардовао НАТО, као што је почетком августа напао српске снаге, Ван Бал је одговорио да Унпрофор није могао тачно лоцирати оруђа у Сарајеву, али да је оштро протестовао код команде АБиХ.

Ван Бал је казао и да је, после прве експлозије на пијаци Маркале у којој је 5. фебруара 1994. убијено више од 60 грађана, "постојала велика спремност српске стране да се нађе решење, али под њеним условима".

Иако није био у Сарајеву у време експлозије на Маркалама, Ван Бал је изјавио да истрагом Унпрофора није могло бити утврђено одакле је тачно долетела граната. Снаге УН нису имале приступ тунелу у околини кошевског стадиона у којем је АБиХ држала тешка оруђа, додао је сведок.

Холандски генерал потврдио је и да је 1994. у Сарајеву било "много Американаца", за које су му британски припадници Унпрофора рекли да су "били из ЦИА". Присутан је био и бивши командант НАТО, генерал Келвин  за кога је чуо да су га власти БиХ "унајмиле као војног саветника".

Сведок је то приписао Вашингтонском споразуму између власти БиХ и Хрватске, којим је окончан муслиманско-хрватски сукоб, а чије се спровођење видело, како је назначио, и "по оружју које је стизало у БиХ".

На Караџићеву сугестију да то значи да је Унпрофор знао за кршење ембарга УН на увоз оружја, Ван Бал је посведочио да је "став Американаца тада био - укинути ембарго и ударати по Србима", са чим се Унпрофор није слагао.

Ван Бал је рекао и да му је тадашњи премијер БиХ Харис Силајџић у приватном разговору рекао да власти у Сарајеву "иду на златну медаљу зато што су у међународној јавности придобили симпатије као жртва, као и подршку САД".

На сугестију Караџића да је су Муслимани стога одбијали да склопе мир и да су "желели целу Босну и победу", сведок је узвратио да би оптужени то морао питати Силајџића.

Ван Бал је завршио сведочење, а тужиоци ће у наставку процеса извести свог следећег сведока.

Бивши председник РС оптужен је за терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада; геноцид у Сребреници и још осам босанских општина; прогон несрба широм БиХ и узимање припадника Унпрофора за таоце 1992-95.

 

Извор: Институт 4 С, 28. октобар 2010, интернет издање

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2010 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29
31            

Помоћ за Републику Српску