• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести "Нисмо утврдили ко је гранатирао Маркале"
"Нисмо утврдили ко је гранатирао Маркале" Штампа Ел. пошта
Написао Срна / Vesti onLine   
четвртак, 28 октобар 2010 22:47

28. 10. 2010. 18:34h  | Срна


Холандски генерал Адрианус ван Бал изјавио је на суђењу Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом да на основу добијених резултата и урађеног извјештаја није утврдио да ли је граната на пијацу Маркале у Сарајеву 1994. године испаљења са српске или са муслиманске стране.

Ван Бал је потврдио да је са некадашњим командантом УНПРОФОР-а, британским генералом Мајклом Роузом, разговарао о инциденту на Маркалама од фебруара 1994, те са онима који су обавили истрагу, и да на основу добијених резултата није могло да се утврди која је страна одговорна за испаљивање гранате на пијацу.

 

Држи се чињеница: Генерал Ван Бал


"Оно што сам сазнао, јесте да извештај није утврдио да ли је граната испаљења са српске или са муслиманске стране и не бих улазио у то какве су биле намере било које стране", рекао је Ван Бал, који је од фебруара до септембра 1994. године био начелник штаба команде УНПРОФОР-а у БиХ.

НАТО гранатирао само Србе


У унакрсном испитивању Караџић је подсетио сведока да га је команда Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске (ВРС) обавештавала да "прекид ватре не поштују муслимански екстремисти", на шта је Ван Бал рекао да се "стално понављало да је једна или друга страна обавештавала да она друга страна не поштује примирје".

Караџић је указао да је због кршења примирја била санкционисана само српска страна. На констатацију да "НАТО никада није казнио муслиманску страну" Ван Бал је одговорио да су, док је он био у БиХ, ваздушни удари били извођени само на српске циљеве.

Караџић је сведока питао да ли види образац понашања муслимана у прилог окривљавања Срба, на шта је ван Бал узвратио да би "желео да се држи чињеница".

Ван Бал је рекао да је по његовом доласку на подручје мисије УН у фебруару 1994. дошло до смањена ватре и броја експлозија, али да је и даље било инцидената, нарочито у сектору Сарајево.

Судско веће је од сведока тражило да му достави своје белешке из времена када је био у Сарајеву, нарочито са састанка са генералом Манојлом Миловановићем.

Одбрана је тражила да Ван Бал накнадно буде унакрсно испитан у вези са делом његовог исказа о догађајима у Сребреници.

Ван Бал је, по повратку у Холандију, био задужен за позадинску подршку холандским снагама у заштићеној зони Сребреница у коју су снаге ВРС ушле у јулу 1995. Ван Бал је био на челу Холандског института за ратну документацију (НИОД), који је објавио извештај о догађајима у Сребреници, после чега је тадашња влада Холандије поднијела оставку.

 

Напади само са српских положаја


Тужилаштво је као свог новог сведока извело Драгана Миоковића, коме је одобрена заштитна мера искривљења лика, док су се судије сложиле са захтевом одбране да му се укине псеудоним. Миоковић је, као вођа тима истражилаца за Центар служби безбедности учестовао у истрагама снајперских и артиљеријских инцидената у Сарајеву од 1992. до 1995. године.

Сведок, по националности Србин, рекао је да је за све време опсаде Сарајева радио за МУП РБиХ, где су већином радили Бошњаци муслимани, али је било и Срба и Хрвата.

"Ниједном приликом тим није имао сумње да су снајперски метак или граната испаљени са било које стране осим са положаја које је држала ВРС", изјавио је Миоковић и прецизирао да је 50-ак пута предводио тим истражитеља поводом снајперских инцидената и "не мање од стотину инцидената гранатирања".

Караџић је од сведока тражио да наведе примере масовних убистава цивила у Сарајеву, инсистирајући да он оспорава да је убијено између 10.000 и 11.000 Сарајлија.

Сведок је као веће инциденте набројао гранатирање пијаце Маркале у два наврата, инцидент у Основној школи "Алекса Шантић" и у Улици Васе Мискина, али није знао да каже број жртава. Сведок је сугерисао да оптужени о тим детаљима испита статистичара.


Суђење се наставља сутра, када ће Караџић наставити да укакрсно испитује Миоковића.


Извор:Вести, Франкфурт, 28. октобар 2010, интернет издање

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2010 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 29 30
31            

Помоћ за Републику Српску