• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић негирао да је Миловановић претио ватром
Караџић негирао да је Миловановић претио ватром Штампа Ел. пошта
Написао БЕТА / PRESS onLine   
четвртак, 28 октобар 2010 03:36
ХАГ  27. 10. 2010 | БЕТА

Оптужени Радован Караџић негирао је данас пред Хашким трибуналом да је генерал Војске Републике Српске Манојло Миловановић у марту 1994. претио снајперском ватром на трамваје у Сарајеву, а сведок оптужбе Андрианус ван Бал (Баал) остао је при исказу да је то истина и да је до напада затим дошло

Тадашњи председник РС оптужен је за терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада на стамбене четврти 1992-95. Сведок оптужбе Ван Бал био је начелник штаба Унпрофора у Сарајеву између фебруара и августа 1994. Ван Бал је у главном исказу јутрос изјавио да му је генерал Миловановић, тадашњи начелник Главног штаба ВРС, рекао да ће се "побринути да трамваји буду на мети, што се убрзо и десило".


У унакрсном испитивању, Караџић, који се брани сам, тврдио је да је Миловановић "упозорио" Ван Балена да би "неконтролисани елементи" могли пуцати на трамваје, а не "контролисана" ВРС, свесна да би то било кршење закона и обичаја ратовања.

"Остајем при оном што сам рекао. Миловановић нам је тада казао да ће 'трамваји бити мета, ако наставе да возе'", узвратио је холандски генерал Ван Бал.

"Али, није рекао да ће бити на мети Сарајевско-романијског корпуса ВРС, да ће пуцати његова војска", сугерисао је Караџић, на шта је сведок одговорио да му је Миловановић пренео да ће се "сам побринути да се то деси".

Ван Баленове речи да је Миловановић сматрао да трамваји морају стати зато што "ствара нетачан утисак да влада мир, док се у БиХ води рат", Караџић је потврдио, цитирајући Миловановићеве речи да је по Женевским конвенцијама муслиманска страна била обавезна да уклони цивиле из ратне зоне, "са пијаца, тргова и из јавног саобраћаја".

На питање како да о тако значајном разговору нема докумената, сведок је одговорио да је о дијалогу с Миловановићем обавестио своје надређене, али да не зна постоје ли документи о томе.

Караџић је Ван Балена питао и зна ли да је Армија БиХ пуцала на свој народ, а сведок је одговорио да о томе није видео доказе и да је муслиманска страна потврдила да са вишепсратница у центру Сарајева пуца, али на околне српске положаје.

 

Извор: Press online, 27. октобар 2010, интернет издање

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2010 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 29 30
31            

Помоћ за Републику Српску