• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Сведок: ВРС пуцала на трамваје, Караџић имао контролу
Сведок: ВРС пуцала на трамваје, Караџић имао контролу Штампа Ел. пошта
Написао БЕТА / PRESS onLine   
четвртак, 28 октобар 2010 03:20

ХАГ  27. 10. 2010 |БЕТА

Холандски генерал Андрианус ван Бал (Baal) сведочио је данас на суђењу Радовану Караџићу пред Трибуналом у Хагу да је Караџић 1994. имао ефективну контролу над Војском Републике Српске која је током примирја отварала снајперску ватру на Сарајево

Тадашњи председник РС оптужен је за терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада на стамбене четврти 1992-95. Сведок оптужбе Ван Бал био је начелник штаба Унпрофора у Сарајеву од фебруара до августа 1994. Ван Бал је изјавио да су зараћене стране петходне зиме поштовале прекид ватре, успостављен после експлозије на пијаци Маркале почетком фебруара и повлачења српске тешке артиљерије из околине града.


По сведоку, убрзо се, међутим, појачало дејство снајпера са положаја ВРС, а на мети су били цивили у трамвајима који су почели да саобраћају у граду.

"Протестовали смо због тога често код ВРС... Генерал Манојло Миловановић (начелник Главног штаба ВРС) рекао ми је у марту 1994. да то што трамваји раде ствара нетачан утисак да влада мир, док се у БиХ води рат. Казао ми је да ће се побринути да трамваји буду на мети што се убрзо и десило", рекао је Ван Бал.

Тужитељка Каролин Еџгертон (Caroline Edgerton) наговестила је у судници да ће генерал Миловановић бити сведок на суђењу Караџићу.

У ефективну контролу председника над војском РС, генерал Ван Бал уверио се, како је рекао, када су, после његовог протеста Караџићу, померене јединице које су опколиле канадске припаднике Унпрофора. На додатни протест код Караџића, ВРС је уклонила и мине које је поставила на возила Канађана.

Сведок је назначио и да је ВРС, противно споразуму из 1993, од јула 1994. наметнула "оштре рестрикције" за хуманитарне конвоје ка Сарајеву и енклавама у источној Босни.

"Срби су били врло маштовити у изналажењу разлог за заустављане конвоја... Имали су много оптужби - да се конвојима шверцује оружје и муниција, роба и друго... Генерал Миловановић приговарао је да нису најављени или да нису дошли утврђеним путем", казао је Ван Бал.

Он је нагласио да је од Миловановића више пута тражио да га позове када ВРС у конвојима нађе нешто недозвољено, али да се то "никада није догодило".

У наставку суђења, генерала Ван Бала унакрсно испитује Караџић, који се брани сам.

Караџић је оптужен и за геноцид у Сребреници и још осам босанских општина; прогон несрба широм БиХ и узимање припадника Унпрофора за таоце 1992-95. године.

Извор: Press online, 27. октобар 2010, интернет издање

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2010 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 29 30
31            

Помоћ за Републику Српску