• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Холанђани би да бране Караџића
Холанђани би да бране Караџића Штампа Ел. пошта
Написао Вечерње новости   
четвртак, 21 август 2008 23:15

Е. РАДОСАВЉЕВИЋ | 21. август 2008. 20:41 |

Миливоје Иванишевић, један од чланова одбране тима првог председника Републике Српске, тврди: Бивши војници холандског батаљона допутовали у Београд и понудили да сведоче

У БЕОГРАДУ је у среду допутовало петнаестак бивших војника холандског батаљона који је обезбеђивао Сребреницу и понудио да сведоче пред Хашким трибуналом у процесу против Караџића. Ово је у четвртак „Новостима“ изјавио Миливоје Иванишевић, члан тима одбране првог председника РС.

- Разговарали смо о њиховом евентуалном сведочењу. Тврдили су да Срби нису чинили ратне злочине над муслиманским цивилима док су пролазили кроз неколико десетина њихових села које су ови обезбеђивали. Допутовали су о свом трошку, рекли су да ће сведочити о да ће позвати још својих сабораца да и они сведоче. У четвртак су отпутовали из Београда.

 

Сведоци


Да би проверио колико би њихово сведочење било валидно, Иванишевић је разговарао са сваким појединачно о томе када је и где био и шта је радио.

На питање зашто се до сада нису појавили да кажу шта се догодило у Сребреници, Иванишевић одговара да их то није питао. Додаје, међутим, да су се они сами пожалили како се више од 10 година у Холандији над њима спроводи права репресија због тога што, као су рекли, „нису одбранили Сребреницу“.

- Можда ствари сада напокон сазревају - претпоставља Иванишевић. - Рекли су ми да су и сада дошли са страхом и зебњом, јер су очекивали да их и овде у Србији мрзе као код куће. Причали су да је у Сребреници било такво време да су морали себе да чувају од муслимана, а не њих од Срба. Српска војска је, како су рекли, помагала муслиманкама и њиховој деци и доносила им храну и воду.

Радован Караџић у четвртак је добио још једну повољну вест - хашки судија Алфонс Ори од четвртка више није претпретресни судија у поступку против њега. То је одлучио председник Трибунала Фаусто Покар, и наредио да предмет одмах буде додељен другом судећем већу - већу број 3.

Покар је, пре свега, навео да је „случај Караџић“ био додељен већу број 1, чији је председавајући био Алфонс Ори, пре него што је Караџић ухапшен и пребачен у Трибунал, и док је тужилаштво још наговештавало да ће Караџићу судити заједно са Момчилом Перишићем. Када је суд, међутим, задужио Орија за Караџића, тужилаштво је одустало од спајања.

 

Судија


Ова одлука је, кажу у Трибуналу, донета независно од Караџићевог захтева да се Ори изузме из његовог предмета. А ко ће бити Оријев наследник, још није одлучено. Зна се, међутим, да је председник већа број 3 судија Патрик Робинсон, који је некада судио бившем председнику СРЈ и Србије Слободану Милошевићу.

Ових дана он слуша завршне речи у процесу против некада првог човека Србије Милана Милутиновића и још петорице бивших државника, војних и полицијских функционера који су оптужени за злочине на Косову и Метохији током 1999. године. 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< август 2008 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Помоћ за Републику Српску