• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић: Срби нису одговорни за снајперске инциденте
Караџић: Срби нису одговорни за снајперске инциденте Штампа Ел. пошта
четвртак, 21 октобар 2010 20:24

20:50   |   20/10/2010 | СРНА

Некадашњи предсједник Републике Српске Радован Караџић оспоравао је данас, унакрсно испитујући свједока Богдана Видовића, наводе из оптужнице према којима је Војска РС одговорна за снајперске инциденте у којима су страдали цивили у Сарајеву.

Видовић је у истрагама снајперских и артиљеријских инцидената учествовао као криминалистчки техничар сарајевског Центра служби безбједности, а Хашко тужилаштво путем овог сведока уводи у доказе инцидент од 19. јуна 1994. године када је повријеђено неколико путника који су се налазили у трамвају који се у правцу запада кретао улицом Змаја од Босне према Алипашином пољу. Трамвај се у тренутку инцидента налазио код хотела "Холидеј ин".


Осим овог инцидента, Хашко тужилаштво је путем Видовића у доказе увело још пет инцидената, који се не налазе у оптужници, већ служе као илустрација "понашања српске стране".

Караџић је тврдио да преко ових инцидената може да се види образац понашања муслиманске стране, те да су налази, на основу којих се оптужују Срби фалсификат у којем су погрешно утврђене чак и и стране свијета.

"Нема шансе да је метак дошао са српске стране", рекао је Караџић и додао да српска страна сигурно није одговорна ни за један снајперски инцидент против цивила.

Свједок је, коментаришући свој извјештај, рекао да се у њему не каже која је страна одговорна, већ се наводи смјер одакле је испаљен метак.

Тужилаштво је вечерас почело са саслушањем новог свједока коме су као мјере заштите идентитета одобрени псеудоним КДЗ-133 и искривљење лика, а који је као криминалистички техничар у Сарајеву учествовао у истрагама у више од стотину инцидената. Овај свједок у Караџићевом предмету даје исказ о једном снајперском и шест инцидената гранатирања.

Свједок је ишао на мјеста инцидената, снимао је фотографије, правио скице и сакупљао дијелове пројектила, а раније је свједочио на суђењима генералу Драгомиру Милошевићу и генералу Момчилу Перишићу.

Суђење ће бити настављено у уторак, 26. октобра.

 

Извор: Радио телевизија Републике Српске, 20. октобар 2010, интернет издање

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2010 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Помоћ за Републику Српску