• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Петронијевић: Споро формирање власти - изговор
Петронијевић: Споро формирање власти - изговор Штампа Ел. пошта
Написао Срна / РТРС   
четвртак, 21 октобар 2010 20:11

17:18  | 19/10/2010 | СРНА

Правни савјетник Радована Караџића адвокат Горан Петронијевић сматра да ће власти у Сарајеву искористити формирање власти послије избора као изговор да не доставе документа које од њих тражи Хашки трибунал на захтјев Караџићеве одбране.

"Не верујем у обећање које је дала представница Сарајева. Мислим да ће они сада имати фантастичан изговор, а то ће бити формирање власти. Лично сумњам да ће они до фебруара у било чему реаговати, јер ће им изговор бити нефункционисање институција. Наше искуство са њима је такво", рекао је Петронијевић за Срну.


Он је истакао да БиХ нема право да одбије достављање докумената, јер су се на тој територији одвијали догађаји који су предмет грађанског рата и "најмање би држава БиХ могла или смјела да било шта прикрива или да на вријеме не доставља документацију".

Петронијевић сматра да су разлози за одбијање достављање докумената прикривање истине.

"Суштина приче је да део муслиманског ратног руководства, по оној макијавелистичкој методи да циљ оправдава средство, радио једну врло неморалну ствар, а то је да је повређивао свој народ и оптужио за то Србе. Циљ је био дупли - да радикализује муслимане, а да са друге стране на Србе свали кривицу за те догађаје", рекао је Петронијевић.

"У то спадају снајперисање и гранате на Маркалама. То су све одреда акти самоповређивања и ми ћемо то доказати", закључио је Петронијевић.

Он је констатовао да се власти у Сарајеву "плаше отварања ствари које су они успели да упакују у лажи и направе од тога стереотипе у међународној јавности, да су они жртве а Срби злочинци".

"Било какво чачкање по томе је за њих катастрофа - плаше се како да свом народу погледају у очи", рекао је Петронијевић.

Савјетник за правна питања српског члана Предсједништва БиХ Борис Буха изјавио је данас Срни да би Предсједништво БиХ требало у наредном периоду именовати званичника БиХ за сарадњу са Хашким трибуналом.

Буха није могао прецизирати када би званичник БиХ за сарадњу са Хашким трибуналом могао бити именован.

Амбасадор БиХ у Холандији Миранда Сидран-Камишалић изјавила је крајем прошле седмице да су власти БиХ чврсто опредијељене за пуну сарадњу са Хашким трибуналом и да немају ниједан разлог да то не чине.

Она се појавила у судници Хашког трибунала на захтјев Судског вијећа које води суђење Караџићу, пошто његова одбрана није задовољна сарадњом власти БиХ.

Хашки трибунал дао је БиХ прошле седмице рок од мјесец дана да одговори на захтјев оптуженог Радована Караџића за достављање докумената, оцјењујући да је сарадња власти у Сарајеву до сада била "спора и незадовољавајућа".

Председавајући судија у предмету Радована Караџића О Гон Квон оцијенио је да је сарадња БиХ у вези са Караџићевим захтјевом до сада била "спора и незадовољавајућа" и да су одговори БиХ о траженим документима каснили и били двосмислени.

"Такав приступ оставио је утисак да БиХ ово не узима за озбиљно", рекао је Квон, наводећи као примјер да Предсједништво БиХ још није именовало званичника који би био задужен за сарадњу са Хашким трибуналом, иако је то одавно предложио Савјет министара БиХ.

Б.Т.

 

Извор: Радио телевизија Републике Српске, 19. октобар 2010, интернет издање

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2010 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Помоћ за Републику Српску