• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Фрејзер: Армија БиХ бар једном гранатирала своје цивиле
Фрејзер: Армија БиХ бар једном гранатирала своје цивиле Штампа Ел. пошта
Написао Бета / Глас јавности   
понедељак, 18 октобар 2010 22:18

18. октобар 2010. 17:26:58 | Извор: Бета |


ХАГ, 18. октобра 2010. (Бета) - Бивши официр Унпрофора Дејвид Фрејзер (David Fraser) изјавио је данас на суђењу Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом да је Армија БиХ 1994-95 бар једном гранатирала своје цивиле у Сарајеву, у намери да за жртве оптужи босанске Србе. Канадски генерал Фрејзер у то време је био војни помоћник команданта Унпрофора у сектору Сарајево. Као сведок оптужбе, јутрос је изјавио да је Војска Републике Српске подвргавала Сарајево неселективној и претераној артиљеријској и снајперској ватри.

 

Док га је Караџић, који се брани сам, унакрсно испитивао, Фрејзер је изјавио да је "у једном случају" било утврђено да је минобацачка граната са положаја АБиХ долетела на место у центру Сарајева које је непосредно пре тога погодила граната испаљена са положаја ВРС.

Сведок није могао да каже када се то тачно догодило, али је експлозије лоцирао у "околину Скендерије и пијаце". "Заједничка истрага, коју смо спровели са муслиманском страном, показала је да је, одмах после српског напада, друга минобацачка граната долетела са положаја АБиХ. Унпрофор је стога протестовао код обе стране", изјавио је Фрејзер.

Упитан с каквом је намером АБиХ то урадила, канадски официр је одговорио: "Изгледало је да је намера Муслимана била да изазову више жртава и да за то окриве Србе". Фрејзер је казао и да је своје белешке о том инциденту одавно дао тужилаштву Трибунала, али је тузилац Алан Тигер (Tieger) рекао да их тужилаштво нема.

Сведок је рекао и да је тадашњи члан Председништва БиХ Ејуп Ганић "остао без речи и није био баш срећан", пошто су му официри Унфпрофора предочили "доказе о поступању његове стране". Муслимански снајпери деловали су са зграда Униса и владе у центру Сарајева, а покретни минобацачи отварали су ватру из близине команди УН да би изазвали српску реакцију, због чега је Унпрофор често протестовао код власти, изјавио је Фрејзер.

На Караџићеву сугестију да је француски Унпрофор имао "видео снимак како Муслимани пуцају на свој народ", Фрејзер је узвратио да је "чуо те приче, али никада није видео тај снимак". Уз напомену да никада није рекао да је циљање сопствених грађана било "војна политика" власти у Сарајеву, сведок је рекао да су "Муслимани били криви за узимање цивила на мету, баш као и Срби".

Фрејзер је, на Караџићеву сугестију, потврдио да је било легитимно држати трупе АБиХ под опсадом у Сарајеву, под условом да се не изгладњује цивилно становништво, те да артиљерија буде употребљавана против војних циљева, али без угрожавања цивила.

Канадски генерал је сугерисао да команданти ВРС нису смели непропорционално узвраћати на провокације из Сарајева, ако су знали да артиљеријом не могу прецизно елиминисати извор ватре, а да не доведу у опасност цивиле.

Унакрсно испитивање сведока, Караџић ће наставити сутра поподне. Бивши председник РС оптужен је за терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада на цивилне четврти; геноцид у Сребреници и још осам босанских општина; етничко чишћеје несрба широм БиХ и узимање војника Унпрофора за таоце 1992-95.

 

Извор:Глас јавности, 18. октобар 2010, интернет издање

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2010 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Помоћ за Републику Српску