• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Суђење Караџићу: Свједочио генерал Фрејзер
Суђење Караџићу: Свједочио генерал Фрејзер Штампа Ел. пошта
Написао СРНА / РТРС   
понедељак, 18 октобар 2010 22:55
17:31 | 18/10/2010 | СРНА

Суђење некадашњем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу настављено је у Хагу свједочењем канадског генерала Дејвида Фрејзера, који од априла 1994. до маја 1995. био војни асистент команданта УНПРОФОР-а у Сарајеву.

Фрејзер је испричао тужиоцу Алану Тигеру да су цивили живјели у суровим условима због снајперског дјеловања и насумичног гранатирања.

Свједок тврди да је снајперске јединице формирала виша команда Војске Републике Српске /ВРС/, те да су професионални снајперисти намјерно гађали цивиле, што су посматрачи УН често забиљежили.

Тигер је преко бившег УН-овог посматрача уврстио у доказе низ наредби команданата
ДНЕВНИК 18. ОКТОБАР - Суђење некадашњем
предсједнику Републике Српске Радовану
Караџићу настављено је у Хагу свједочењем
канадског генерала Дејвида Фрејзера,
који од априла 1994. до маја 1995.
био војни асистент команданта
УНПРОФОР-а у Сарајеву
.

Сарајевско-романијског корпуса Станислава Галића и Драгомира Милошевића, којима се "наређује бацање-авио бомби по подручјима гдје ће жртве бити најбројније, формирање снајперских јединица, те непријатељство према мировним снагама".

Према оцјени свједока, наређења о употреби авио-бомби била су противзаконита, чак и у случају да су се у подручјима гдје је планирано гађање, налазиле снаге Армије БиХ, будући да је тамо било пуно становништва.

Током унакрсног испитивања, Караџић је суочио свједока са извјештајима Унпрофора у којем се наводи да је и Армија БиХ гађала снајперима властите цивиле, желећи да оцрни непријатељску страну.

"Сјећате ли се да сте имали сазнања да су Французи (припадници Унпрофора) имали видео који показује муслиманске екстремисте како пуцају по властитом народу? Тај снимак су Французи имали је ли тако?", упитао је Караџић.

Фрејзер је рекао да је "чуо те приче", али да никада није видио тај снимак.

Караџић је истицао да није било намјерног дјеловања по сарајевским цивилима, који су, како је навео, страдали као колатералне жртве борби у граду и околини, али и од Армије БиХ која је "патњу становника користила за промоцију те притисак на ВРС".

Оптужени је поново упозорио да су хуманитарни конвоји УН заустављани и контролисани, јер се њима шверцовало оружје и ствари намјењене продаји на црној берзи.

Унакрсно испитивање Фрејзера, који тврди да је хуманитарна помоћ била у рукама Срба, биће настављено.

В.Ч.

Извор: Радио телевизија Републике Српске, 18. октобар 2010, интернет издање

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2010 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Помоћ за Републику Српску