• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџићу боље, али није испитивао сведока
Караџићу боље, али није испитивао сведока Штампа Ел. пошта
Написао БЕТА / PRESS onLine   
петак, 15 октобар 2010 23:19
ХАГ  15. 10. 2010 | Бета

Тужиоци на суђењу Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом наставили су данас извођење доказа о злочинима у Сарајеву, а Караџић није унакрсно испитивао сведока зато што се, како је рекао, не осећа довољно добро

На питање председавајућег О Гон Квона (O-gon Kwon) како се осећа, Караџић је рекао да му је боље него јуче, али да није довољно добро да унакрсно испита сведока оптужбе Богдана Видовића, који је у судницу уведен после јутрошње процедуралне расправе.

Прехладу, коју је јуче поменуо, затраживши да се судница додатно загреје, Караџић је данас приписао вентилатору изнад његовог места који му је "целог лета правио проблеме".

"Вентилатор" који је јуче искључен, по речима Караџића, изазвао је "ужасне болове" у "глави, раменом делу и кичми" који су се "ширили на органе". "Био сам и успорен, што није моје природно стање", напоменуо је оптужени.

Караџић је судијама рекао и да је у притвору "пореметио начин исхране". "Овде сам дошао савршеног здравља и лабораторијских налаза, а сада се то значајно погоршава", назначио је он.

Заступници оптужбе увели су, у наставку процеса, у спис писану изјаву криминалистичког техничара сарајевске полиције Богдана Видовића о томе шта је утврђено истрагама о снајперским и артиљеријским нападима на Сарајево у којима је он учествовао.
По сажетку изјаве, који је прочитао тужилац, Видовић је тај посао радио од јесени 1992., учествујући и "знатном броју истрага".

У писаној изјави Видовић наводи да је, после снајперског напада на трамвај у којем су 19. јуна 1994. у центру Сарајева рањене три особе, утврђено да је ватра отворена са Грбавице, која је била под контролом Војске Републике Српске.

Сведок је у изјави описао још неколико сличних инцидената, као и ситуацију у којој се и сам нашао на мети снајпера док је спроводио истрагу.

Видовић је посведочио и да му је оца 1992. убила граната док је носио воду ка њиховом стану у центру Сарајева. У околини стана, по процени сведока, пало је педседатак граната током рата 1992-95. Суђење Караџићу биће настављено у понедељак, 18. октобра, исказом сведока оптужбе Дејвида Фостера. Оптужени, који се брани сам, унакрсно ће испитати Богдана Видовића у следећу среду.


Бивши председник РС оптужен је за геноцид у Сребреници и још осам босанских општина; прогон несрба широм БиХ; терорисање становништва Сарајева артиљеријским и снајперским нападима и узимање за таоце припадника Унпрофора.


Извор: PRESS onLine, 15. октобар 2010, интернет издање

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2010 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Помоћ за Републику Српску