• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Tужиоци наставили извођење доказа о нападима на Сарајево
Tужиоци наставили извођење доказа о нападима на Сарајево Штампа Ел. пошта
Написао Press online   
понедељак, 11 октобар 2010 23:09

ХАГ  11. 10. 2010 | БЕТА

Исказима нових сведока о артиљеријским и снајперским нападима на цивиле у Сарајеву, тужиоци су данас пред Трибуналом у Хагу наставили извођење доказа против бившег председника Републике Српске Радована Караџића

Сведок оптужбе Ален Гичевић је изјавио да је два пута био рањен: у пролеће 1992. делом гранате која је пала у близини његовог стана, а у зиму 1995. хицем, док се возио трамвајем у центру Сарајева.Гичевић је сведочио да је био уверен да је граната која га је ранила 1992. године, долетела из правца Требевића где су били положаји Војске РС. Рекао је и да су хици који су га погодили три године касније, били испаљени са Грбавице, одакле су често деловали српски снајперисти.


Током унакрсног испитивања, Караџић који се брани сам, тврдио је да су хици који су Гичевића погодили у трамвају могли бити испаљени са зграда које је контролисала Армија БиХ, али је сведок то негирао, рекавши да су тамо биле само "осматрачнице".Испитујући сведока о рањавању у близини стана, Караџић је сугерисао да су у околини били "бункери и команде" АБиХ, као и положаји полицијских снага. "Какви бункери у центру града", упитао је Гичевић, допуштајући могућност да су командни положаји били недалеко.

На Караџићеву тврдњу да је Гичевићев стан био предалеко за пешадијско оружје које су Срби имали на Грбавици, сведок је узвратио да је његова зграда погађана и противавионским митраљезима и "чиме све не"."Још је зграда пуна рупа, можете и ви видети, ако икада будете имали прилике", рекао је Гичевић оптуженом.

После Гичевића, тужиоци су пред судије извели сведока Мирзу Сабљицу који је од 1993. године, као балистичар у сарајевској полицији, учествовао у истрази артиљеријски и снајперских инцидената у граду, укључујући прву експлозију на пијаци Маркале, фебруара 1994. године, и нападе на трамваје.

Караџић је оптужен и за геноцид у Сребреници и још осам босанских општина; етничко чишћење несрба широм БиХ и узимање међународних талаца.

 

Извор: Press online, 11. октобар 2010, интерент издање

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2010 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Помоћ за Републику Српску