• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Суђење Караџићу - два нова свједочења о инцидентима у Сарајеву
Суђење Караџићу - два нова свједочења о инцидентима у Сарајеву Штампа Ел. пошта
Написао СРНА / РТРС   
уторак, 12 октобар 2010 02:52

17:35    |    11/10/2010 |  СРНА

Некадашњи предсједник Републике Српске Радован Караџић данас је пред Хашким трибуналом, унакрсно испитујући свједока оптужбе Алена Гичевића, оспоравао тврдњу да је на трамвај у коме се свједок налазио 3. марта 1995. године пуцано са српских положаја у сарајевском насељу Грбавица.

Гичевић је рекао да је из трамваја могао да види Јеврејско гробље и Грбавицу, и да је то правац одакле је пуцано. Он је одбацио могућност да су на трамвај пуцале снаге Армије БиХ, наводећи да су се испред њих налазили контејнери Унпрофора, јавио је дописник Срне из Хага.


Караџић је предочио извјештај Сарајевско-романијског корпуса Војске РС од тог дана гдје се каже: "Непријатељ је отварао ватру у рејону Врбање, без посљедица по наше снаге".

Свједок је рекао да је у трамвају било двоје-троје рањених, а на Караџићево питање да ли му је познато да је из стомака једног од повријеђених извађено зрно од 7,62 милиметра, Гичевић је одговорио да не зна.

Поводом Караџићеве констатације да су се на источном зиду Јеврејског гробља налазиле муслиманске, а на западном зиду српске снаге, Гичевић је прокоментарисао да то "нису биле муслиманске снаге, већ Армија БиХ, у којој су били и Срби и муслимани и Хрвати, а са друге стране четници".

"Срби су частан и поштен народ, а четници су шљам", изјавио је Гичевић.

За наредног свједока оптужбе Мирзу Сабљицу одобрена је заштитна мјера измјене лика. Сабљица је раније свједочио на суђењима генералима Станиславу Галићу, Драгомиру Милошевићу и Момчилу Перишићу.

Као форензички аналитичар за балистику Центра служби безбједности у Сарајеву, Сабљица је у току рата учестовао у 60 истрага о снајперским инцидентима, од којих се десетак односи на снајперску паљбу на трамваје. Чести извор паљби била је зграда "Металка" или други положаји на Грбавици које су држале српске снаге, рекао је свједок.

Сабљица је, одговарајући на питања тужиоца, потврдио да је имао прилику да обиђе пет-шест станова у четири зграде на Грбавици који су били преуређени тако да су могли да служе као снајперска гнијезда.

"У њима су биле вреће са пијеском и грудобрани за наслањање оружја, а отвори су били усмјерени према циљевима и објектима на десној обали ријеке", рекао је овај сведок.

Свједок је, као дио тима балистичара 5. фебруара 1995. учестовао у истрази о инциденту на пијаци "Маркале", "са задатком да одреде правац и смјер пројектила и врсту пројектила". Путем овог свједока, оптужба је у доказе предложила получасовни филм који је снимио члан истражног тима Златан Садиковић.

Караџић је од свједока тражио да каже на којим су спратовима били станови у небодерима које су обишли на Грбавици када су пронашли снајперска гнијезда. Сабљица је прецизирао да су обишли сва четири небодера, али не и сваки стан, а да су сви отвори гледали на сјеверну страну, односно на десну страну од Миљацке.

Унакрсно испитивање се наставља сутра.

Некадашњег предсједника РС оптужница терети за геноцид у Сребреници и још седам општина у БиХ, за злочине против човјечности над муслиманима и Хрватима и за кршења закона и обичаја ратовања, за терор над цивилима у Сарајеву снајперским дјеловањем и гранатирањем, те за узимање припадника међународних снага за таоце, од 1992. до 1995. године.

О.Б.

Извор: Радио телевизија Републике Српске, 11. октобар 2010, интернет издање

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2010 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Помоћ за Републику Српску