• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић и Роуз опречно о блокирању хуманитарног конвоја
Караџић и Роуз опречно о блокирању хуманитарног конвоја Штампа Ел. пошта
Написао БЕТА / PRESS onLine   
петак, 08 октобар 2010 05:42

07. 10. 2010 | Бета

Унакрсно испитујући сведока оптужбе Мајкла, оптужени Радован Караџић тврдио је данас да је 1994. већина хуманитарних конвоја прешла преко територије босанских Срба, а Роуз, тадашњи командант Унпрофора, то је негирао рекавши да су Срби неоправдано блокирали и успоравали хуманитарне испоруке цивилима у Сарајеву и енклавама у Источној Босни

Бивши председник Републике Српске оптужен је за геноцид у Сребреници и још осам босанских општина; терорисање цивила у Сарајеву артиљеријским и снајперским нападима; етничко чишћење несрба широм БиХ и узимање припадника Унпрофора за таоце 1992-95.

 

Караџић, који се брани сам, тврдио је да су босански Срби заустављали и контролисали хуманитарне конвоје зато што је у камионима, без знања "виших команди Унпрофора", шверцовано оружје, муниција и друге испоруке муслиманским странама.

"Желим да апсолутно негирам да су снаге УН омогућиле или учествовале у шверцу оружја", одговорио је британски генерал Роуз, додајући да су због блокирања конвоја патили цивили. Он је оценио да је вођство РС користило заустављање конвоја као средство притиска на лидере Муслимана да прихвате мир под српским условима.

Позивајући се на документе Војске РС, Караџић је навео примере шверца муниције у конвојима који су прелазили преко сарајевског аеродрома, али је сведок рекао да о томе није имао никаква сазнања.

Негирао је и да су конвоји УН снабдевали Армију БиХ горивом, што је Караџић тврдио цитирајући документ те војске. Роуз је, међутим, додао да је могуће да су појединци крали или продавали гориво.

Инсистирајући да су конвоји УН морали имати слободу кретања, Роуз је нагласио да су све три зараћене стране "потписале споразум" о томе, што је Караџић негирао, рекавши да је српска страна задржала право да испоруке контролише управо због шверца.

Уз понављање да "не оптужује УН", Караџић је више пута казао да Срби нису заустављали конвоје "зато што су зли", него зато што им је "претила опасност" од јачања непријатеља преко хуманитарних испорука.

"Ма шта била њихова мотивација, чињеница је да су Срби највише блокирали конвоје", узвратио је Роуз, напомињући да је због тога угроженим цивилима могла бити достављена само половина потребних испорука.

На Караџићеву сугестију, Роуз је потврдио да је било случајева у којима су се војници АБиХ преобукли у униформе Унпрофора и користили возила мировних снага, али да је то престало после протеста његове команде.

Британски генерал потврдио је и да је Унпрофор имао проблема због тога што муслиманске енклаве под заштитом УН у источној Босни нису биле демилитаризоване и што им нису биле одређене прецизне границе.

Роуз је, међутим, одбацио Караџићеву сугестију да је НАТО, на позив Унпрофора, 1994. неоправдано бомбардовао српске положаје око енклава, тврдећи да је то "било последње средство" у ситуацијама када су цивили били угрожени гранатама која је испаљивала ВРС.

Караџич наставља унакрсно испитивање генерала Роуза.

Извор: Press online, 7. октобар 2010, интерент издање

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2010 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Помоћ за Републику Српску