• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић добија нови ослобађајући материјал
Караџић добија нови ослобађајући материјал Штампа Ел. пошта
Написао СРНА / СНЦГ   
субота, 09 октобар 2010 05:32

петак, 08 октобар 2010 10:37

Тужилаштво Хашког трибунала саопштило је данас да ће некадашњем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу ускоро предати још материјала који је у децембру прошле године заплијењен у становима двојице бивших официра Војске РС у Београду.

Тужилац Алан Тигер прецизирао је пред судским вијећем да је материјал имао ознаку повјерљивости и да се зато каснило са његовим објелодањивањем.

Караџићев главни правни савјетник Питер Робинсон упозорио је да би одбрана могла да поново затражи обуставу поступка да би се упознала о садржају материјала.

 Ради прегледа материјала нађеног у становима Драгомира Пећанца и Милорана Пелемиша, Караџићу је прошлог мјесеца била одобрена пауза од десетак дана. Материјал је предат као "потенцијално ослобађајући". Одбрана је инистирала да материјал јесте ослобађајући, а да је Тужилаштво прекршило правило о обавези објелодањивања.

Караџић је данас наставио да унакрсно испитује британског генерала Мајкла Роуза, који је 1994. године био командант Унпрофора у Сарајеву.

Користећи се и изводима из биљежница команданта Војске РС Ратка Младића, које је Тужилаштво предложило у доказни материјал, Караџић је указивао да није тачно да су Срби блокирали конвоје хуманитарне помоћи.

"Ви сте рекли да сте задовољни и ситуацијом са конвојима и стањем у Сарајеву", навео је Караџић.

Роуз је изјавио да се српска страна теоретски није опирала достави хуманитарне помоћи цивилима, али да је била та која је најчешће блокирала конвоје.

На питање да ли су Срби били зли без разлога, или су имали разлога да буду обазриви, Роуз је одговорио да су имали право да буду "нервозни да ће се хуманитарни конвоји користити за злоупотребу за наоружавање муслимана".

(Срна)

Извор: Српске новине Црне Горе, 8. октобар 2010, интернет издање

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2010 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Помоћ за Републику Српску