• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Роуз: Караџић одржао реч
Роуз: Караџић одржао реч Штампа Ел. пошта
Написао Фонет / Курир   
среда, 06 октобар 2010 03:21
Уторак, 5. Октобар, 2010.| Аутор: Агенција ФоНет


ХАГ - На суђењу бившем лидеру босанских Срба Радовану Караџићу, оптуженом за ратне злочине и геноцид у БиХ, бивши командант УНПРОФОР генерал Мајкл Роуз изјавио је пред хашким судом да му је Караџић приликом једног сусрета признао да је гранатирање Сарајева бесмислено.

Роуз је истакао да је Караџић имао апсолутну контролу над Војском Републике Српске 1994.

Британски генерал Мајкл Роуз је од почетка 1994. до почетка 1995. године био командант УНРОФОР за Босну и Херцеговину.


Роуз је, као сведок тужилаштва, сведочио о неселективним нападима на Сарајево и његова настојања да успостави примирје између снага босанских Срба и снага Федерације.

„Српске снаге су користиле блокаду Сарајева и хуманитарне помоћи како би натерале Федерацију на потписивање примирја, али наравно по њиховим условима“, изјавио је Роуз, преноси Радио Слободна Европа.

Почетком 1994. године, снаге босанских Срба држале су већину жељене територије, подсетио је Роуз.

„И били су спремни да тргују територијом за мир, али под својим условима. Другим речима они су желели делове Босне за себе, а били су спремни да предају друге Бошњацима или Хрватима“, рекао је Роуз.

Он је рекао да је, након Вашингтонских споразума у марту 94., створена Федерација Бошњака и Хрвата која је хтела да поврати неке територије и после тога да склопи мир, на шта су српске снаге реаговале новом блокадом енклава и заустављањем хуманитарне помоћи за становништво, рекао је Роуз.

„Народ у Сребреници и Жепи је дословно гладовао. Горажде никада није било у тако лошој ситуацији јер је оно било приступачније, али и тамо је ситуација повремено досезала критичан ниво“, казао је Роуз.

Он је изјавио да је блокада помоћи као и напади на енклаве и град Сарајево, била организована политика босанских Срба и оруђе притиска на другу страну.

Као доказ да је Караџић могао зауставити војно деловање по Сарајеву кадгод је хтео, Тужилаштво је подсетило на утакмицу између УН и једног сарајевског тима у марту 1994. и обећање Караџића да ће се сусрет одржати без прекида.

Утакмица се одржала без прекида и без једног инцидента снајперског деловања.

„Је ли Вама то ишта значило у вези са ефективном контролом доктора Караџића над употребом тешког наоружања његових снага“, питало је тужилаштво.

„Да. доктор Караџић је био човек од речи и побринуо се за то да се утакмица одигра без икаквог гранатирања или снајперског деловања“, одговорио је Роуз.

Генерала Роуза ће унакрсно испитати Караџић који тврди да се хуманитарна помоћ УНПРОФОР контролисала и блокирала због шверца робе, али и оружја супротној страни.

Генерал Роуз је 2006. године сведочио у Хагу, пред другим судом УН, Међународним судом правде.

Он је сведочио у корист Србије у процесу по тужби БиХ за геноцид. У исказу пред судом он је рекао да београдске власти нису имале контролу над снагама босанских Срба.


Извор: Курир, 5. октобар 2010, интерент издање

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2010 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Помоћ за Републику Српску