• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Роуз промјенио став о одговорности за Маркале
Роуз промјенио став о одговорности за Маркале Штампа Ел. пошта
Написао РТРС   
четвртак, 07 октобар 2010 03:08

20:27 |    06/10/2010| Видео |РТРС

Некадашњи предсједник Републике Српске Радован Караџић тражио је данас од генерала Мајкла Роуза да објасни на основу чега је промијенио мишљење да су за гранатирање пијаце на Маркалама у Сарајеву у фебруару 1994. године одговорне муслиманске снаге.

Генерал Роуз, некадашњи командант Унпрофора, који у Хагу други дан свједочи на суђењу Караџићу, одговорио је да је већ прије друге истраге изнио став да су Срби два дана раније гађали Добрињу и да су то вјероватно урадили на пијаци Маркале, те да је то и потврдила друга истрага.

 Роуз је у мемоарима "Борба за мир" објавио да је три дана послије првог инцидента на
ДНЕВНИК 06. ОКТОБАР
- Некадашњи предсједник
Републике Српске Радован Караџић
тражио је данас од генерала Мајкла Роуза
да објасни на основу чега је промијенио
мишљење да су за гранатирање пијаце на
Маркалама у Сарајеву у фебруару 1994.
године одговорне муслиманске снаге.
пијаци Маркале у Сарајеву, замјенику команданта Армије БиХ генералу Јовану Дивјаку рекао да је граната испаљена са муслиманских положаја. Каснији и подробнији извештај Унпрофора указао је на "грешку у прорачуну у оригиналном налазу", а УН су закључиле да "није било могуће одредити која је страна испалила гранату".

Караџић је инсистирао да је Роуз промијенио мишљење прије друге истраге, на шта је свједок прокоментарисао да је "друга истрага била пуно јаснија, док је прва била неодређена". Караџић закључио да су "према резултатима прве истраге, одговорни били муслимани, док према резултатима друге, не може бити утврђен починилац".

"У сваком случају, резултати су били ослобађајући за Србе, а вас су потпуно неоправдано оптужили да сте просрпски оријентисани", рекао је Караџић, нагласивши да је за помирење у БиХ "врло важно да се зна да нису Срби, већ муслимани одговорни за Маркале".

Караџић је сугерисао да су припадници међународних снага који су били узети за таоце заправо били претворени у борце, док је Роуз био категоричан да су "они били припадници мировних снага, а не зараћене стране".

Караџић ће сутра поподне наставити да унакрсно испитује генерала Роуза.

Ђ.В.

Извор: Радио телевизија Републике Српске, 6. октобар 2010, интенрет издање

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2010 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Помоћ за Републику Српску