• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Бивши командант УН у босни коначно признао
Бивши командант УН у босни коначно признао Штампа Ел. пошта
Написао Танјунг / Курир   
четвртак, 07 октобар 2010 03:01

РОУЗ: МУСЛИМАНИ ПУЦАЛИ У СВОЈ НАРОД, ВЛАДА У САРАЈЕВУ ХТЕЛА ДА УВУЧЕ НАТО


Среда, 6. Октобар, 2010.| Аутор: Агенција ТАНЈУГ

Баш зато је било претераних извештаја о штети коју су Срби наносили Горажду у нападу почетком априла 1994, рекао генерал на суђењу Радовану Караџићу и потврдио да је француски сектор дао доказе да су муслимани пуцали у трамвај у Сарајеву. Истрага утврдила да су муслимани испалили гранату на Маркале, али су налази касније промењени.

 

 

ХАГ - Бивши командант међународних мировних трупа у Босни и Херцеговини (БиХ) генерал Мајкл Роуз изјавио је у Хагу да је генерална политика владе у Сарајеву била да увуче снаге НАТО да им помогну у рату против Срба у БиХ и да је зато било претераних извештаја о штети коју је ови наносили Горажду у нападу почетком априла 1994. Британски генерал Роуз је, током унакрског испитивања у оквиру суђења бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу у хашком трибуналу, казао да су осам посматрача Уједињених нација, који су ушли у Горажде, били војници послати као војни посматрачи, који су имали могуцност да затраже ваздушне ударе уколико се за то јави потреба, али да ни у ком слуцају нису били ваздухопловни официри за новођење.

Сведок, командант Унпрофор (Снаге УН за заштиту) у БиХ током 1994, одбацио је Караџићеву тврдњу да је намера са слањем посматрача УН била да се створи ситуација у којој би постало неизбежно да буду затражени ваздушни удари НАТО.

То је због притиска Срба на цивиле Горажда, била последња, а не унапред донесена одлука, изјавио је Роуз.

На питање да ли зна да су муслиманске снаге често пуцале по трамвајима у Сарајеву како би за то била оптужена Војска РС, за шта постоје јасни докази, Роуз је одговорио да је постојао један инцидент када је француски сектор за то дао доказе.

Роуз је рекао да су снаге муслиманске Армије БиХ каткад пуцале на сопствене цивиле.

У једном таквом инциденту пуцано је на травај са једне зграде у Сарајеву на којој је обично стајала паравојна полиција, а у другом инциденту, после минобацачког напада у којем је погинуло двоје деце, испаљене су још две гранате на истој локацији, које су, такође, могле доћи само са босанске линије, казао је Роуз.

Сведок, међутим, није могао ни да потврди ни да оспори Караџићеву да је муслимански члан ратног председништва БиХ Ејуп Ганић организовао тајну полицију за снајперско пуцање по трамвајима како би се то приписало Србима.

Унпрофор није имао могућност да прикупља обавештајне податке, узвратио је Роуз.

Велики део унакрсног испитивања био је посвећен инциденту на пијаци Маркале у Сарајеву, који се догодио 5. фебруара 1994. године.

Роуз је казао да је током првобитне анализе установљено да је минобацачка бомба дошла са муслиманске стране, док је у другој анализи дошло до промене става и закључено да је граната испаљена са српске стране

Анализа кратера је "непрецизна научна метода, поготово када је реч о само једном кратеру", приметио је генерал.

Караџић се током испитивања позивао на наводе из књиге међународног посредника у БиХ лорда Овена "Балканска одисеја" о првобитном извештају о нападу на Маркале, и поставио питање зашто одмах није објављена сумња да је Армија БиХ пуцала на свој народ.

"Мислим да УН није уложио никакве напоре да сакрије нешто од извештаја... Ми нисмо били страна у сукобу и нисмо имали никаквих тајни", одговорио је Роуз.

Караџић је, међутим, више пута истакао и представљао документа иследника УН да је су локалне власти између прве и друге истраге мењале место напада и поставио питање на основу чега је одбачен први, а прихваћен други налаз.

"Прва истрага није дала резултат, друга је била пуно јаснија. Будући да је прва била неодређена и да ми је тако било и рецено, ја сам заузео став да је због тога што је дошло до гранатирања реда за хуманитарну помоц на Добрињи и реда за хлеб на Маркалама вероватно да су Срби починили и друго гранатирање," казао је Роуз.

Караџић је на то приметио како је друга истрага закључила да је хитац могао доћи са било које стране.

Роуз је поновио да је у тада датој изјави за штампу рекао да није могуце утврдити ко је тацно гранатирао Маркале, али да мисли да су то вероватно урадили Срби.

Унакрсно испитивање сведока оптужбе Роуза ће бити настављено сутра.

 

Извор: Курир, среда 6. октобар 2010, интерент издање

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2010 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Помоћ за Републику Српску