• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Караџић оповргавао налазе вештака за снајперисте
Караџић оповргавао налазе вештака за снајперисте Штампа Ел. пошта
Написао PressOnline   
среда, 29 септембар 2010 03:03

28. 09. 2010 | Бета

Оптужени Радован Караџић је данас у наставку суђења пред Трибуналом у Хагу током унакрсног исптивања оповргавао налазе вештака оптужбе Патрика ван дер Вејдена (Patrick van der Weijden) о изворима снајперске ватре при нападима на цивиле у Сарајеву 1994-95. године

Тадашњем председнику Републике Српске оптужницом се на терет ставља терорисање становништва Сарајева дуготрајном кампањом артиљеријских и снајперских напада на цивилна подручја.Ван дер Вејден је у извештају обрадио 17 инцидената у којима су се становници Сарајева нашли на мети снајпериста и закључио да су хици могли бити испаљени из правца у којем су били положаји Војске Републике Српске око града.

Оповргавајући тај закључак, Караџић који се брани сам, данас је сведоку предочио више - како је тврдио - противречних аспеката истраге коју су о тим случајевима, одмах пошто су се десили, спровеле власти БиХ.

Тврдио је да је та истрага, као и сам сведок, искључивала све друге могућности осим да су хици били испаљивани са српских положаја.

Ван дер Вејден је одговарао да му ти подаци нису били познати током боравака у Сарајеву 2006. и 2009. године, али је остао при закључцима које је изложио у извештају.

Значајан део унакрсног испитивања, Караџић је данас посветио догађају у којем је, према оптужници, 18. новембра 1994. једним снајперским хицем у центру Сарајева рањена мајка Џенана Соколовић, а њен син Нермин Дивовић убијен.

Према Ван дер Вејденовом извештају, хитац је вероватно био испаљен са зграде Металка на Грбавици - сарајевске четврти коју је тада контролисала ВРС.

На Караџићево питање да ли је тај метак могао бити испаљен и са неког другог места, вештак је одговорио потврдно, прецизирајући да је хитац могао бити испаљен и са улице којом су ходали Соколовићева и њен син.

У одговору на питање оптуженог да ли сматра да је исти метак ранио Соколовићеву и убио Дивовића, Ван дер Вејден је одговорио да су му "тако рекли" хашки тужиоци.

Караџић је тврдио да је сарајевски лекар Фарук Бешлић прво утврдио да је Соколовићева задобила улазну рану од хица с леве стране, а излазну с десне, а да је после њеног лечења тај налаз обрнуо. Сведок је казао да за то не зна.

"Ако је улазна рана била с леве стране, онда је било пуцано из близине хотела Холидеј ин", сугерисао је оптужени.

"Да, уколико је улазна рана с леве стране", прихватио је сведок.

Тврдећи да су, по медицинској документацији, улазна и излазна рана на стомаку Соколовићеве биле "паралелне", Караџић је рекао да би то значило да је "пуцано са улице", а Ван дер Вајден је то потврдио, уз напомену да није имао увид у налазе лекара.

Караџић је за унакрсно испитивање снајперског вештака затражио додатно време од претресног већа, али му је председавајући судија О Гон Квон (O-gon Kwon) рекао да испитивање које траје већ шест и по сати, мора окончати за 30 минута сутра поподне.

Током данашњег заседања, Караџић је наговестио да ће "тражити да се у целини одбаце сви снајперски инциденти из оптужнице" зато што му судије нису дозволиле да Ван дер Вејдена испитује 20 сати.

Бивши председник Републике Српске оптужен је и за геноцид над несрбима у Сребреници и још осам босанских општина; етничко чишћење Муслимана и Хрвата широм БиХ и узимање припадника Унпрофора за таоце 1992-95. године.

 

Извор: Press online, 28. септембар 2010, интернет издање

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< септембар 2010 >
н п у с ч п с
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 30    

Помоћ за Републику Српску