• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Вести Мандић: Није било планираног прогона несрпског становништва
Мандић: Није било планираног прогона несрпског становништва Штампа Ел. пошта
Написао РТРС   
четвртак, 08 јул 2010 23:10

17:54  | 08/07/2010 | Извор: СРНА

Некадашњи министар правде Републике Српске Момчило Мандић, у наставку свједочења на суђењу бившем предсједнику РС Радовану Караџићу, изјавио је данас да није чуо за планове о прогону муслимана и Хрвата из Српске.

"Никада нисам видио такав документ, нити је било таквих ставова уочи рата", рекао је Мандић.

 

Караџић је у Хашком трибуналу оптужен за геноцид, злочин против човјечности и кршење закона и обичаја ратовања у БиХ од 1992. до 1995. године. Према оптужници, Караџић је био "једна од кључних личности удруженог злочиначког подухвата који је за циљ имао протјеривање Хрвата и муслимана са подручја које је српска сматрала својим".

 

Испитујући унакрсно овог свједока, Караџић указује на одговорност муслиманске и хрватске стране за сукобе у БиХ. Караџић је посебно инсистирао на догађају од 25. марта 1992. године када су "припадници хрватских паравојних трупа убили оца и сина на бензинској пумпи у Босанском Броду" и на злочин у Сијековцу "где су побили све живо, чак и стоку".


"То је један у низу догађаја који су узимали маха у ратом захваћеном подручју. Рат се преко Саве и Уне све више преливао из Хрватске у БиХ и таквих инцидената је било све више", рекао је Мандић.

На Караџићево питање "Да ли се сјећате да ту булументу нико није зауставио, ни ЈНА, ни полиција, ни српске паравојне трупе, које нису ни постојале", Мандић је одговорио: "БиХ је била у проблемима и она није брањена. Хрвати и муслимани нису хтјели војску, Срби су хтјели Југославију и свако је хтио да иде својим путем".

Претресно вијеће није прихватило да се у списе уведу транскрипти са суђења Мандићу у Суду БиХ гдје је он правоснажно ослобођен свих оптужби за ратни злочин, али је дозволило да оптужени с тим у вези поставља питања.

Мандић је потврдио да "нема сумње да су барикаде у Сарајеву 1. марта 1992. подигнуте због убиства оца младожење на Башчаршији", а не због референдума о независности БиХ. Он је потврдио и да је убица Рамиз Делалић након тога "гостовао на телевизији".

Тужилаштво БиХ теретило је Мандића и да је, као помоћник министра за унутрашње послове Алије Делимустафића, изазвао сукоб у Центру за образовање кадрова МУП-а БиХ на Врацама.

Мандић је и пред хашким судијама посвједочио да је директор Центра Хусеин Балић "забранио да 400 ученика оде кући за викенд" и да су они постали таоци у моменту сукоба српских специјалаца и курсиста, иначе већ обучених полицајаца, који су им поставили засједу.

Он је рекао да је у БиХ "ратовао свако против свакога", а на питање да ли су се сукобиле неформалне формације или организоване групе, Мандић је одговорио да су "ратовале и организоване и неорганизоване трупе".

Свједок је потврдио да је РС проглашена 9. јануара 1992. године и да до 27. марта није имала органе власти.

"Сви смо се надали да ће остати заједничка држава и да ће се, преко Лисабонског и Сарајевског споразума руководство договорити и да неће бити рата", рекао је Мандић.

Суђење Караџићу биће настављено у уторак, 13. јула. Мандићу је одобрено да се за викенд врати у Београд, а према процјени судија, његово свједочење биће завршено до краја идуће седмице.

Б.Т.

Извор: Радио телевизија Републике Српске, 8. јул 2010, интерент издање

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јул 2010 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 7 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Помоћ за Републику Српску